Slovníček pro Amigisty za „K“

Paní profesorka se nám po jednom sezení se studentem v kabinetě musela odebrat na mateřskou dovolenou a tak jsem bohužel zase musel nastoupit já. A nemyslete si, že nevím, kdo za tím je! Šulíne! No, nekoukejte tak stranou…

Paní profesorka…a hele… Přibyl nám sem nový žák. Jakpak se jmenuješ? Jarmyl… Dobře, tak si sedni vedle…vedle…vedle Kryšpína. A ne, že mi tu zvlčíš hned první den, jasné? Jarmyl… Dobře no… Takže jdeme na to. Dnes si tedy povíme o nějakých slovech, které začínají na K. Napadá Vás nějaké? No nehlaste se všichni. Třeba by nám mohl říct nějaké náš nováček, ať ukáže, co v něm vězí. Tak povídej… Jarmyl… No vidíš, jak ti to jde. Ale bohužel to není slovo, které by bylo používáno v Amiga terminologii a už vůbec nezačíná na K. No, raději to vezmu do teplejch, ať se hneme k věci. Dneska těch slov moc nebude, tak si snad zvládne dělat zápisky i Chorche.

Kernel
Hlavní jádro operačního systému, na které se nabalují další prvky OS.

Klávesový buffer
Malá část paměti, která uchovává informace o stisknutých klávesách. Vhodné v případě, že píšete rychleji, než počítač stíhá vyobrazit.

Klávesová zkratka
K některým funkcím v programu se dostanete buď složitým proklikáváním přes menu, nebo právě klávesovou zkratkou. Tak třeba soubor můžete uložit kliknutím na File a pak na Save, nebo prostým stisknem Ctrl+S (nefunguje samozřejmě ve 100% případů, program tuto zkratku musí podporovat).

Keymap
Soubor, který přiřadí rozložení kláves na klávesnici. Že Vám to není jasné? Ale je. Tento soubor přiřadí například české znaky klávesám, kde jsou podle originálního rozložení čísla.

Kickstart
Část operačního systému, která je umístěna v ROM. Při většině komunikace se mezi ROM a Kickstartem nedělá rozdíl, přestože ROM je HW záležitost, kdežto Kickstart SW. Ale i když řeknete ROM 1.3 místo Kickstart 1.3, každý pochopí o čem je řeč. Kickstart do verze 1.4 má 256K, novější pak 512K (i když takové 2.04 nebo 2.05 zdaleka nevyužívají plnou kapacitu).

Kilobyte
1024 bytů paměti.

Tak, příště si řekneme něco o slovech začínajících na L a M. Nechtěl by si náš nováček zlepšít reputaci a říct nám nějaké slovo, které na tyto písmena začíná a má něco společného s Amigou?
Jarmýýýýýýl!

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!