Kde dnes sehnat Amigu – 2010 edition

Před čtyřmi lety jsem napsal pojednání o tom, jak v dnešní době sehnat Amigu a na co byste si měli dát pozor. Článek se stal velice úspěšným a do dnešního dne ho přečetlo a rad zřejmě i využilo přes tisíc návštěvníků AmigaCFP. Nicméně situace na trhu se neustále vyvíjí a s ní ruku v ruce jdou i praktiky prodejců a samozřejmě i kvalita nabízeného zboží. Pojďme si tedy celé martírium Amigy-chtivého jedince projít znovu…

Tohle se nekupuje!

Možnosti, jak si pořídit svůj vytoužený stroj, se od minula moc nezměnily. Ale pro jistotu si je zopakujme. Jsou to především různé aukční servery jako je eBay, Aukro nebo pro Čecha nejpřívětivější Allegro, což je polský bratříček českého, již zmíněného Aukra. Pak máte šanci na nějakou narazit v různých inzerátech na serverech na Amigu zaměřených. Všechno jsou to cesty, která skrývají svá úskalí i pozitiva. Na všech narazíte na protřelé bazarníky nabízející nejetou fajnovku, co deset let ležela ve skříni a babička ji pravidelně oprašovala (a zřejmě proto má ošoupaná písmenka na klávesách k nepoznání), což se někteří snaží podtrhovat takovými nehoráznostmi, jakože zabalí Amigu do bublinkové fólie nebo na ni při focení položí plastový poloprůhledný kryt klávesnice. U takových aukcí je nejen přemrštěná cena, často za pomoci bílých koní, kteří se snaží cenu akorát vyšponovat, aniž by měli o Amigu skutečný zájem, ale jsou zde na místě hlavně pochyby o zdraví takového stroje. Prodávající se už naučili, že fotit Amigu romanticky v parku na počmárané a ptáky pokálené lavičce není zrovna nejlepší vizitka a tak ji často naaranžují na stoleček k televizi, ale neopomenou dodat, že vlastně neví, jak se zapíná, propojuje a pouští, čili vše je bez záruky. Někteří došli tak daleko, že vydávají Amigu za dědictví po zesnulém příbuzném (každý si dosadí oblíbeného člena rodiny dle svého – zajímavé je, že Amiga není nikdy po tchýni) a nebo používají při prodeji věty jako “znova zboží nevystavuji, pokud se neprodá, tak jde do šrotu” – to praktikují především u cen “kup teď”, které jsou často velice nesmyslné a hrají tak na strunu těch, kteří zrovna Amigu nepotřebují, ale je jim jasné, že by byla škoda nechat ji zničit. Není se však čeho bát, do šrotu stroj následně nejde, ale objeví se po nějaké době u “jiného” prodejce.

Na polském e-shopu eFUNZINe koupíte k Amize kde co. Dokonce si můžete nechat nakonfigurovat a poslat A1200 dle svého.

Na co se tedy musíte připravit. Především u aukcí na katastrofální stav nabízené Amigy. Ty ve slušném stavu obvykle nabízí někdo ze zaběhlé komunity Amigistů a u nich byste ostatně měli pátrat nejdříve – například poptávkovou inzercí. Naopak “A500 woe po dědkovi, co tyhle stroje žral, ale už šňupe kytky zespod” bude vevnitř plná nejrůznějšího svinstva a bůh ví, zda jí i něco nebude chybět (že chybí zdroj a veškeré kabely je pravidlem) – zrovna dnešní den končila jedna taková aukce, kde se prodávající ani nebál zabrat detail boku s disketovou mechanikou, kde ovšem žádná disketová mechanika nebyla.  Věřím, že jakékoliv připomínky ze strany kupujícího (a že se našli odvážlivci, kteří přihazovali) na tento stav nebudou brány v potaz, neb to přece z fotky bylo patrné, tak co by se s tím prodávající psal. Nicméně strohé popisy a neúplná fotodokumentace z aukcí nezmizí, dokud prodávající nezjistí, že o takové kusy mezi kupujícími není zájem. Může se tedy stát, že dopadnete jak při koupi čínského česneku – vypadá to jako Amiga, prodávalo se to jako Amiga, ale po bližším průzkumu to se známou a funkční Amigou nemá nic společného.

Myslíte, že je to detail na špínu? Ale kde že, autor dává na jevo, že v Amize není žádná disketová mechanika...

Zopakujme si tedy, co dělat pokud se nám do ruky dostane Amiga, která z nějaké příčiny nefunguje zcela korektně, jinak řečeno vaše horlivé pracky nevydržely a šáhly po prvním kusu, co viděly. Předně často nefungují disketové mechaniky tak, jak by měly. Disketa se neinicializuje, každou chvíli vidíte read-write error, přestože disketa je na 100% funkční a vůbec mechanika tropí brikule. Předně je tedy nutné mechaniku vyčistit. Často v ní najdete zbytky něčí svačiny, v tom horším případě pavoučí kolonii. Někdy ani potom nemusí mechanika fungovat zcela regulérně. Než se začnete pídit po nově, doporučuji trik, který se mi už párkrát u polomrtvých dlouho nepoužívaných FDD osvědčil. Samozřejmě je nutné, aby mechanika alespoň občas disketu pobrala. Vezmeme tedy nějakou nesystémovou hru s vlastním loaderem. Osvědčil se mi Lotus 2 nebo Elfmania. Obě hry mají řešený přístup k disketě dost tvrdě a šoupou hlavičkou přesně tam, kam potřebují, dokud jednoduše požadovaná data nenačtou. Takto necháme disketu v drivu klidně i půl hodiny. U Lotusu 2 je načítání dat z diskety hodně pravidelné a není tedy nutná jakákoliv interakce. Takto jsem oživil už 4 mechaniky, které následně šlapaly bez sebemenšího zaváhání, u jedné se dokonce snížila hlučnost při čtení diskety.

Dále se nám může Amiga chovat divně z jiných důvodů. Například příliš často a bez příčiny padá.  Pokud začne po pádu “meditovat guru”, pak doporučuji opsat kód chyby a zapátrat na internetu (třeba na stránkách Amiga.cz :-) ), co daná chyba znamená. Nejčastěji bývá problém s pamětí nebo přístupem do ní. Na test RAM najdete na Aminetu hned několik programů a stačí si jen vybrat dle konfigurace vaší Amigy, který Vám bude vyhovovat. Pak se nezbývá, než modlit, protože výměna vadných švábů paměti není ve většině Amig triviální záležitostí a pokud nejste zruční, neobejdete se bez pomoci těch více obdařených z nás. Naštěstí další šváby jako ROM, CPU, chipset samotný jsou snad vyjma A600 (u ní jen ROM) umístěné v paticích a případná výměna tak nebude nijak složitá.

Jste si opravdu jistí, že si svá ranná léta u Amigy pamatujete dobře?

V neposlední řadě si také musíme říct, jaká Amiga se pro vás hodí. S nostalgií vzpomínate na krásné dětské či pubescentní večery prožité u Amigy 500? Myslíte si, že to bude stejné i dnes? Pamatujete si, jak jste měnili diskety a totálně vás štvalo, že abyste viděli celý jejich obsah (tj. i soubory bez ikon), museli jste použít nějakého souborového správce, protože to Workbench neuměl? Opravdu Vám nevadilo, že když jste chtěli použít nějaký program na disketě Extras, neobešlo se to minimálně bez jednoho prohození s disketou Workbenche? Štvalo? Pak vás to dneska bude štvát ještě víc. Pokud ne a měli jste Amigu jen a pouze na hry, tak to je zase důvod, proč do A500 jít – na 90% her z toho obrovského portfolia bohatě stačí. Udělejme si tedy nejaké rozvržení:

1. – Zatvrzelý nostalgik: Žádná Amiga pro vás není špatná. Ať šáhnete po jakékoliv, budete z ní mít radost a pokud ještě doma žádnou nemáte, určitě se vám bude sbírka utěšeně rozrůstat.

2. – Nostalgik: Při koupi jakékoliv Amigy s OS1.3 a nižším, 1MB Ram a pouze 1xFDD je velká šance, že přijde rychlé vystřízlivění a riziko, že by Amiga po pár večerech putovala do skříně. Osobně doporučuji zakoupit Amigy rovnou dvě, pokud tedy opravdu toužíte mít tu oldskool verzi. K ní si přikupte minimálně A600, nejlépe však A1200 – holá nestojí tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát.

3. – Navrátivší pochybovač: Jednoznačně si pořiďte minimálně A600, ale předem se ujistěte, že máte kolem sebe širokou základnu lidí, kteří vám budou ochotni kdykoliv v nesnázích pomoci. Jestliže patříte mezi ty, co minimálně deset let žádnou Amigu nevlastnili, určitě jste toho hodně zapoměli a rady prostě potřebovat budete.

4. – Ti, co nikdy Amigu neměli: Zde už pomůže jedině Amiga 1200. Dá se k ní připojit harddisk bez jakýchkoliv problémů a OS3.0/3.1 (potažmo 3.5 a 3.9) nabízí komfort, který vás nezklame. Pro zvrhlého woknouzího klikače je toto jediná možná volba.

5. – Boháč: Zde to není myšleno nijak špatně, chraň Bůh. Vy si můžete vybrat prakticky co se vám zlíbí. Pořádně nadupaná Amiga s minimálně 68060 procesorem je to pravé. Pokud budete chtít být opravdový frajer, sežeňte si A4000T a pořádně jí dovybavte. Sice to přijde třeba i na 60, 70 tisíc, ale každý Amigista vám bude závidět :-)

Tak to bysme měli, nicméně znovu zopakuji, pokud chcete Amigu jen na hry a nic víc, holá A1200 je maximum, po čem byste se měli poohlížet. Čím si můžete svoji Amigu dovybavit, o tom si povíme v některém z dalších článků.

Závěrem bych chtěl podotknout, že pokud tedy chcete A1200 a z nějakého důvodu máte odpor k aukcím, pak máte možnost třeba na polském eFunzine za pomoci hezkého konfigurátoru přijít k A1200 dle svých přání. Jen bych opět rád podotknul, že “nová” Amiga není tak úplně nová – prostě jí od vyrobení před skoro dvaceti lety nikdo nepoužíval :-) .

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!