Už máme Amigu – da part no. II

V minulém článku jsem nastínil první várku softwaru, po kterém by nový uživatel měl minimálně toužit, aby se mu s Workbenchem a potažmo tedy i jeho Amigou lépe pracovalo. Dneska se podíváme na další kousky. Převážně se ale bude jednat o software, který bude hodnotný pouze pro majitele OS3.x. Směle do toho…

MMULibs – jedná se o balíček, který by Vám měl vylepšit stabilitu Amigy a pokud použijete i přiložené utility, tak zestabilnit její chod. Alespoň tak se dušuje autor, který zároveň přidává, že se zlepší funkce všech programů, které využívají MMU a FPU ve Vaší Amize. Že ničím takovým nedisponuje? No nezoufejte. Prý se instalací MMULib a systémových knihoven pro procesory 68020 – 68060 ničemu rozhodně neuškodí. Já tenhle balíček využívám na své A3000, kde ve spojení s A3640 opravdu k citelnému zlepšení došlo. Na A4000 s 604e/233+060 jsem však nic nepozoroval. MMULibs je k najití jak jinak, než na Aminetu. Stále se vyvíjí, poslední verze je z roku 2009.
http://aminet.net/package/util/libs/MMULib

FroggerNG – není od věci mít v systému nahraný nějaký slušivý přehrávač na filmy nejrůznějších formátů.  Ne že by 040 nebo 060 procesor uchvacoval nějakým přemrštěným výkonem, ale na MPG formát to docela stačí (při zachování rozumného rozlišení i bitrate). Jestli máte nějaký silnější procesor, jako třeba já, pak si klidně troufněte i na přehrávání DivX. Bohužel FroggerNG se již nějakou dobu nevyvíjí, autor nekomunikuje a registrace nefunguje. Projekt je jednoduše totálně mrtvý. Shareware verze je omezena na přehrání 33% obsahu souboru, což nikoho nenadchne ani neoslní. Ovšem protože je projekt právě tak moc mrtvý, dovolil jsem si udělat balíček WOS a M68k verze programu s codecy a právě i registračními klíči (a to jen proto, že na internetu je neseženete ani na těch nepěkných kanálech, kam se pro ně chodí právě ve chvíli, kdy se Vám za něco nechce platit – u Froggera sice můžete chtít platit jak chcete, ale není komu). V balíčku se nachází i GUI, které Vám hodně usnadní používání přehrávače, který se jinak musí konfigurovat z příkazové řádky. Závěrem snad doplním, že Frogger podporuje i titulky, ale jejich použití jsem ještě moc nezkoumal. Předpokládám, že zkousne klasický SUB formát, kódování si však musíte převést sami.
http://amiga.webz.cz/storage/FroggerNGreg.lha

Exotic Ripper – dá se použít jako stand-alone program na disketě stejně, jako utilita ve Workbenchi. A co že tohle dělá? Jak už název napovídá, něco rippuje. Konkrétně hudbu a samply z her, dem, či jiných programů. Stačí hru nahrát, soft-resetovat Amigu a spustit Exotic Ripper – ten prohledá paměť dle Vašeho zadání a vypíše všechno, co našel s tím, že Vám to samozřejmě dovolí uložit. Zde se sluší připomenout, že Amiga při soft-resetu obsah paměti nemaže, ale postupně ho přepisuje novými daty. Pokud tedy chcete dosáhnout opravdu nejlepšího výsledku, stačí vložit disketu s Exotic Ripperem, aby se obsah paměti přepsal co nejméně (Workbench určitě sežere daleko víc, než 20kB velký program). Exotic Ripper funguje prakticky na jakékoliv Amize, která má zdravou RAM.
http://amiga.webz.cz/storage/er222.rar

Vypalování CDček – když už ke své Amize můžete připojit CD-ROM, proč jí tam nevrazit rovnou nějakou CD-RW mechaniku, že? Musíte myslet však na to, že Vaše Amiga není žádný výpočetní nářezák a přenosová rychlost také nepatři mezi nejrychlejší. Dobré je se orientovat na nějakou maximálně čtyřrychlostní vypalovačku, protože jinak byste víc CD vyhodili, než vypálili. Pro Amigu jsem našel a hodlám i já vyzkoušet dva kousky pálícího softwaru – prvním je Frying Pan, který je však shareware a registrace (již také nebude dost dobře možná) se dá provést kontaktováním autora via e-mail. Druhým je MakeCD, dlouho vyvíjený software, který je nyní free. Na jeho domovských stránkách najdete všechny potřebné informace včetně public key. O Frying Pan se dočtete, že umí vypalovat i DVD. No… Já bych to osobně neriskoval, ale pokud má někdo s vypalováním těchto placek pozitivní zkušenosti právě na Amize, může se o ně rozhodně podělit v diskuzi pod článkem.

BlazeWCP – Máte Amigu bez grafické karty a chcete ze svého ECS/AGA chipsetu vytáhnout co nejvíc? Pak je tohle utitilita přímo pro Vás. Počítá se s tím, že máte nějakou tu Fast Ram nainstalovanou, protože bez ní byste graficky náročnější aplikace (3D hry muhehe) stejně nespustili.
http://aminet.net/package/util/boot/Blazewcp

FBlit – další taková šikovná utilitka. Zařídí, aby se ve vybraných případech používal místo blitteru procesor. To samozřejmě nemá moc cenu u 000 a 020 procesorů, kde blitter přecijen stále nabízí dost výkonu. U rychlejších kousků však už blitter funguje spíš jako brzda. Nespornou výhodou je i to, že v takovou chvíli se může drtivá většina grafiky uložit do Fast RAM a není nad to koukat do WB, kde je skoro celá Chip RAM volná pro jiné rošťačinky.
http://aminet.net/util/boot/fblit.lha

CygnusED - no nebudeme si nic nalhávat ani věšet šmajchlfamfrlíny za wokna. Workbench sám o sobě nenabízí pořádný textový editor ve svém základu ani omylem. A to ani verze 3.9. Jasně, na takové to domácí datlení to jde – výhružný dopis sestře nebo tchýni v tom napíšete. Ale pokud to s psaním textů myslíte vážně a chcete nějaký ten komfort navíc, pak musíte sáhnout po schopnějším editoru. Jedním z mých oblíbených je právě CygnusED (mnozí ho znají pouze jak CED a diví se, proč ho na internetu nemohou dohledat :-) ). Je malý, nenáročný a přesto šikovný. A tak to máme s panem Zkázou rádi. Proč? No záhýkejte klauny-klaun vy malí nevděční polykači piva – kdysi dávno existoval ještě GoldEd, což bylo takové šidítko pro milovníky TeXu a jiných prapodivných programů, jež milovník Amigy raději ani z úst nevypustí. Jeho instalačku se mi nepodařilo vypátrat, zato jsem zjistil, že se vyvinul v jakýsi CubicIDE. A považte, instalačka má víc, než OpenOffice – čili jen pro otrlé nátury. Já tu raděj házím odkaz na CED 3.5:
http://amiga.webz.cz/storage/ced35.rar – stejně jako výše Exotic Ripper, je to ADFko balené v RARu (ne, nebijte mě! už to neudělám!)

A co takhle nějakej ten ofís – přiznám se bez mučení (i když pan Zkáza mě trochu poškádlit může), že tady nikomu radit nebudu a nechci. Každý si totiž musíte najít svůj oblíbený program pro tuto činnost sami. Udělám to poněkud šalamounsky a odkáži vás na Wiki, kde si můžete pročíst seznam těch nejpoužívanějších programů. Já osobně používám balíček od firmy Digita (Wordworth, Organiser a Datastore) – a to nejen proto, že je to líbivé, ale také, že ho mám z nějakého záhadného důvodu originální. Instalačky jsem ovšem jako pako prodal s jednou A1200. Mírně nelegální (Digita svůj bundle dávno nenabízí a hlásí se s němu asi jako kukačka ke svému vejci) Wordworth můžete najít třeba zde.

AmigaGuide - je zvláštní věc, že v některých distribucích Workbenche tento program na disketě Extras byl, jinde zase ne. Majitelé Amig s OS3.x a vyšším to řešit nemusí, na Guide soubory mají Multiview. Ale co nebožák se starší Amigou? AmigaGuide se najít na internetu dá, ale z pochopitelných důvodů na něj nebudu odkazovat přímo. Místo toho si představíme XPKGuide, což je náhrada AmigaGuide, která umí vše a navíc ještě přidává podporu guide dokumenty zabalit v nějakém slušivém packeru. Kromě XPK, jak napovídá sám název, umí pracovat i s Power Packerem, Crunch Mania, LhE a P-Compres. K tomu ale logicky potřebuje odpovídající knihovny.
http://aminet.net/package/text/hyper/XPKGuide

Já si chci rozšířit menu! – I ty nezbedo jeden! Ale ano, máš pravdu – takové vlastní editovalné menu usnadní spoustu práce. Třeba kliknete jednou na LHA soubor a z menu zvolíte, aby se dal rozbalovat. Efektní rychlá cesta. A k ní slouží ToolsDaemon, který přidá do Nástrojů (nebo klidně do jiného, vlastního menu) Vámi předvolené položky. Konfigurace je triviální a zvládne ji i vaše dítě, které ještě plní plínky tou divnou beztvarou hmotou o jejíž konzistenci a barvě se tak rády matky baví.
http://aminet.net/package/util/boot/ToolsDaemon21a – samotný program
http://aminet.net/package/util/boot/ToolsDaemon22 – patch pro OS3.9

A co takhle víc kapacity na disketách – k tomu slouží nepřeberné množství utilit. Kdysi dávno všichni používali PFS. Dneska už to nikdo moc neřeší, protože diskety k zálohování používá jen malá hrstka lidí. Přesto někdy není zbytí (vaše Amiga neumožňuje připojit žádné zálohovací zařízení – tomu se mi však nechce věřit) a každý byte na disketě se hodí. V našem případě půjde rovnou o 100 kilobytů na DD a 200kB u HD disket (čili 980kB a 1960kB). Použitelná utilita k dosažení tohoto cíle se jmenuje Disk Spare Device a na Aminetu hnízdí její verze číslo 3. O její kvalitě svědčí i to, že jí do nějaké verze vykrádali právě hoši, co měli na svědomí PFS pro diskety. :-)

SnoopDOS – už jsem o něm psal? Ne? Jo? Teď nevím. Ale opakování je matka všech sklerotiků, jako jsem já. Je to užitečný program, který sniffá ve vašem systému a podle toho, co mu navolíte, hlídá co se kde děje. Ideální pro situace, kdy se nějaký program nechce spustit a vy vůbec nevíte proč, neb nedá vědět, že mu něco chybí. SnoopDOS ale odhalí, že se pokusil například použít knihovnu, kterou nemáte a vy pak víte, co máte shánět.
http://aminet.net/util/moni/SnoopDos.lha – verze 3.8 na Aminetu
http://amiga.webz.cz/storage/snoopdos.rar – mini verze, která toho sice neumí až tolik, ale má jen 6kB

A opět zakončuji článek větou – napadají Vás další programy? Neváhejte je napsat do diskuze a nebo se zeptat, když nějaký sháníte a nevíte, jak by se mohl jmenovat (ale prosím konkrétně – ne „kdysi jsem měl takovej program, kde se na začátku ukázal dinosaurus a dalo se v tom animovat“).

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!