Jak jsem opět tunil svou A500 – 2MB Chip pro každého

Kdysi dávno, ještě než jsem měl Amigu 3000, tunil jsem především a pouze Amigu 500. Pro neznalé mé nejstarší Amigy, byla historie zhruba takováto: upgrade ROM na 2.04, ATOnce 286, 1,8MB Fast Ram (no tedy vlastně slow, neb se jednalo o trapdoor rozšíření), další upgrade ROM na 3.1. Docela krátký výčet, což? Inu, ono se toho na A500 v dnešní době zas tolik tunit nedá, pokud nemáte štěstí a dostatek financí, které byste jí chtěli obětovat. Přesto jsem se rozhodl za vydatné pomoci Starého Mrafa k dalšímu počinu. Cílem bylo doosadit Amigu na 1MB Chip Ram při zachování 1,8MB Fast Ram. Jak se to povedlo?Daná Amiga 500 (mám ještě jednu, heč :-) ) obsahuje board revize 8.1a, čili vpravdě očesanou z A500+. Proto jsem byl krajně optimistický a doufal v nejlepší možný výsledek. Vždyť „co by na tom nemohlo vyjít“. Ale ono těch „ale“ bylo hned několik. Předně nikde na internetu (jeden přispěvek kdesi na EAB odkazuje na Aminet, ale i po bedlivém prozkoumání jsem HW hack 1MB + Fast RAM v trapdoor pro tuhle revizi desky nenašel) nenajdete návod, jak na to. Všude jsou jen návody, jak doplnit RAM na 1MB Chip nebo v lepším případě na 2MB, ale to už s Fastkou v trapdooru nemůžete počítat. Přesto existují RAM karty, které s pomocí Gary adaptéru i po upgradu fungovaly jako Fast. Nezbývalo tedy, než doufat, že to tak bude i v mém případě.

Nebylo… I tak si ale myslím, že tento článek bude užitečný pro ty, kteří se rozhodnou si u své A500 navýšit Chip RAM :-)

Co budete potřebovat:
4 paměťové chipy, které se dají použít v Amize (44C256 – 256Kx4Bit)
1x Multipikátor 74F139PC (pozor, nelze nahradit 74LS139PC)
Pro 2MB Chip ještě Agnus 8372B nebo 8375 a 1MB Ram kartu do trapdoor slotu (většina z vás má 512kB kartu, pak tedy dosáhnete 1,5MB Chip)
Trpělivost, mikropájku, odsávačku a pevné ruce.
Cca 20 minut pečeme do křupava…ale co to melu…

Prvním krokem bude Amigu odstrojit až na holou desku. Tedy švábíky v ní nechat samozřejmě můžete :-) V následujících krocích vynechám stavy „woe proč to sakra nejde“ a popíšeme si to jen tak, jak byste to měli správně udělat a na konci se dočkat kýženého výsledku. Prvně si najdeme jumper JP2. On to není ani tak jumper v klasickém slova smyslu (nenajdete žádný plastový kvádříček pro změnu pozic). Musíte si za pomoci cínu nastavit novou polohu růčo. Obvykle se nalézá hned nalevo od oscilátoru (to je ta stříbrná věc nad ROMkou) a změnit ho z pozice 2-3 na 1-2 (bereme, že jednička je dál od ROMky). Pokud máte revizi desky 8a.1 jako já, pak si tohoto jumperu všímat nemusíte, bo na ní je už v pozici 1-2. Dále přerušíme veškerá spojení na JP7a. Nyní si budete chvíli hrát s odsáváním cínu z volných pozic pro paměti a dopájením nových. Až budete mít vše hotové, měli byste mít 1MB Chip Ram a bohužel bez dalších obvodů a upravené RAM karty šlus s Fast RAM v trapdooru.

My se ale nedáme a poženeme to k vyšším inštancím. Najděte si JP3 a změňte ho ze spojení svislého na vodorovné (čili z II na =) a z U32 odsajte veškeré spoje, aby byl čištý. Nyní si musíte zase vyčistit pozice pro nožičky od 74F139PC, osadit ho na U32 a připájet. Připojte RAM kartu do trapdooru a doufejte. Ne vždy se ihned dostaví kýžený výsledek. Já s Mrafem jsme si to vysvětlili tak, že se 74F139PC musel nejdřív sám nakonfigurovat. Ale po nahození Amigy bez karty a jejím opětovném usazení do trapdooru už vše fungovalo jak mělo. Pokud tedy máte 1MB kartu, uvidíte v systému plných 2MB Chip, za které se už ale bohužel nedostanete. Je to strop, s kterým Amiga počítá. Pokud vsunete kartu s vyšší kapacitou, buď uvidíte stále 2MB Chip nebo v horším případě opět jen 1,5MB.

Tento postup na 100% fungoval na desce revize 8a.1 a měli byste stejného nebo podobného výsledku dosáhnout i na 6A – ovšem s odpovídající revizí Agnusu.

Asi se ptáte, proč jsem nabídl alternativu pro 2MB Chip s kartou v trapdoor slotu, když to jde přece i jinak. Ano jde. Seženete si oněch paměťových švábů rovnou dvanáct, osadíte čtyřmi volné pozice na desce a zbývajících 8 po jedné každému hodíte na zádíčka. Nicméně je to obrovská piplačka a navíc na takto řešenou paměť tlačí po seskládání klávesnice.

Potíž číslo 1: Agnus 8375 mi v Amize nefunguje – skutečně, tenhle Agnus vám v Rev6 a nížší revizi desky nebude fungovat – musíte si tedy sehnat 8372B.
Zádrhel 2: Jestliže máte revizi desky 8a a vyšší, Agnus 8375 máte s největší pravděpodobností už osazený, nemusíte ho tedy shánět.

Závěrem bych chtěl napsat jednu zajímavost. Zůstala mi tedy nevyužitá RAM karta s 1,8MB a byla by škoda, kdybych jí někam nefláknul. Přišla tedy na paškál má oldschool Amiga 500 s ROM 1.3, kterou mám výhradně pro případy, kdy se mi hra nebo software nepodaří na žádné jiné Amize rozchodit. Šoupnul jsem kartu dovnitř a světe div se, ono se nic nedělo. Amiga vypisovala 512kB Chip a tím to hasnulo. „No krucinál“, říkám si. „Vždyť to půlmegové rozšíření v ní šlapalo a jednaosmička v druhém pětikilu taky.“ Různě jsem laboroval, kontroloval jestli je Gary adaptér správně propojený s kartou, kvedlal s kdečím, jestli jsou kontakty OK a stále nic. Tonoucí se nicméně i stébla chytá a tak jsem si řekl, že zkusím Amigu osadit lepší ROMkou 2.04 – „co kdyby“, že jo. A ono to najednou začalo fungovat! Ba co víc, paměť se najednou hlásila i po navrácení ROM1.3 na své místo. Cesty guru jsou nevyzpytatelné…

A samozřejmě nesmím zapomenout – ještě jednou díky Starému Mrafovi, který mi ten den nejen pomohl s A500, ale i opravil náhradní desku do A1200 (jak dopadla má hlavní deska se raději zmiňovat nebudu, bo bych byl označen za Amiga-teroristu).

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!