Slovníček pro Amigisty za „A“

Vzhledem k tomu, že za dob Amigy se ještě nikdo neodvažoval prznit anglické terminus-technicus, tak se i dnes v „hantécu“ Amigistů můžete setkat s některými výrazy, kterým ne zcela budete rozumět.

Zároveň jsem si dovolil přidat i nějaká ta slova, která označují kus hardwaru atd. Jak jste už z nadpisu asi pochopili, dnešní lekce bude o slovíčkách začínajících na písmeno A. Takže se pohodlně usaďte, Šulín přestane šťouchat do Buchtičky, Kapřík přestane telefonovat a Chorche plácat politické nesmysly. Lesn nubr van:

A570
Externí CD-ROMka pro Amigu 500 vydaná Commodorem.

Akcelerátor (Turbokarta)
Rozšíření, které zlepší výkon vaší Amigy pomocí nového procesoru.

Access time
Čas, který je potřeba k získání dané informace z disku.

AGA
Advanded Graphics Array, také známé jako Advanced Graphical Architecture. Standardně se vyskytuje v CD32, A1200 a A4000.

Agnus
Jeden z prvních custom čipů Amigy odpovědný za grafickou stránku věci. Postupem času se objevily nové verze jako Fat Agnus, Fatter Agnus a Super Fat Agnus (jak nápadité).

Akiko
Čip použitý v konzoli CD32. Měl za úkol převádět chunky grafiku na planar a tím urychlit DOOM like hry. Bohužel byl využíván velmi málo. Své uplatnění našel i emulátorech MacIntoshe.

Amiga
Tohle slovo snad ani nemá cenu vysvětlovat. Španělský výraz pro „přítelkyni“, jinak nejlepší počítač všech dob! (tuhle větu přečíst nejmíň desetkrát a opakovat, dokud si ji nevsugerujete jako vlastní)

AmigaDOS
Amiga Disk Operating System. Dá vám možnost využít i příkazů a tajemství systému, které nejsou běžně přístupné přes GUI, ale via CLI (Command Line Interface – pro PláCáčkáře příkazová řádka).

Amiga – klávesy
Dvě klávesy na každé straně vedle Altu. Pod UAE jsou na PC klávesnicích reprezentovány „woknouzími“ klávesami. Jedná o multifunkční klávesy, které mají stejně jako Ctrl nebo Alt v různých kombinacích jinou funkci (Ctrl-Amiga-Amiga: softreset, Amiga-M/N: přepínání mezi programy, atd.).

Anim
Standardní soubor reprezentující animaci. Velmi populární díky Deluxe Paintu.

ANSI
American National Standards Institute :-) Každý PCčkář asi ví, co je ANSI grafika. Kdo ne, ať si představí teletext – nějaký text a spousta barevných kostiček (bloků). Amiga má ANSI ještě o něco lepší a tak dokáže i v „textovém“ módu (nechme úvah, že Amiga žádný textový mód nemá) vykreslovat i normální obrázky.

Anti-Aliasing
Procedura, při níž se softwarově nebo hardwarově vyhlazují ostré hrany objektů přidáním určitých barev. Amiga disponuje díky svému zobrazování tzv. přirozeným Anti-Aliasingem.

API
Application Program Interface – standardní set systémových volání, které se usadí mezi program a hardware. Těžko se to vysvětluje, nejsem protřelý programátor. V podstatě program pošle nějaký požadavek a API se ho pokusí vyhodnotit a poslat na správnou cílovou adresu.

Aplikace
Program, který provádí specifický task.

Archivování
Systém uloží soubory ve většinou komprimované podobě.

Argument
Parametr, který se většinou píše za jméno programu při jeho spouštění z příkazové řádky.

ARP
AmigaDOS Replacement Project. Projekt od Charlieho Heatha z Micro-smith. Jedná se vlastně o vylepšení příkazů a knihoven Workbenche 1.3.

ASCII
American Standard Code for Information Interchance. Standardní kód používaný v textových souborech.

Aspect Ratio
Proporčnost výšky obrázku k jeho šířce.

Assign
Velmi užitečný příkaz ve světě Amigy. Umí vnutit systému, že nějaký direktorář na disku je vlastně zařízení. V podstatě se jedná o přesměrování, takže když nějaký program hledá soubory např. na disketě se jménem STANDA, stačí napsat kupříkladu „assign standa: hdd:/blbosti/standa/“ – tedy pokud jste si tam požadované soubory překopírovali :-)

Atributy
Určitý počet tzv. protection bitů uložených se souborem. Lze je vyvolat kliknutím na ikonu souboru a stisknutím pravé Amigy a I. Měnit nebo prohlížet se také dají kliknutím na ikonu, stiskem pravého myšítka, což vyvolá menu s nabídkou. A v neposlední řadě i příkazem v CLI.

Auto-Config (samokonfigurační)
Starší název pro Plug&Play. Jako spousta věcí, poprvé k vidění na Amize. Systém si automaticky detekuje přidaný hardware a nakonfiguruje si ho tak, aby nekolidoval s ostatními zařízeními.

Tak, to by pro dnešek stačilo. Logicky si přístě prosfištíme slovíčka, která začínají na písmeno B. Jako třeba blbec…bigotní…blamáž…Buchtičko! Co jsem říkal o tom šťouchání se Šulínem? Tak to ne! To musím nahlásit panu řediteli! Však on si na vás Kapavka už posvítí!

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!