WildFire 060 aneb dopřejte své A2000 luxus!

Jelikož své články píšu na zkušenostech s real hardwarem, kterým mám fyzicky dostupný ve své sbírce a nespokojím se s pouhým překladem textu o hardwaru o kterém už někdo něco napsal tak WildFire si musela počkat, ale myslím si, že to stálo za to!

Původně měl být můj článek napsán pro Lukyho AKF, které zde donedávna bylo, ale jak už jistě všichni víte tak „souhra časovaných náhod“ to malinko zkomplikovala, ale zase ve finále dobře, že nejlepší, nejrychlejší a bohužel i nejdražší turbokarta s podtitulem MEGA LUXUSNÍ bude prezentována ZDE na new amiga.cz webu, který si to jistě zaslouží.

Následující můj článek bude bez konce, který přijde později, jelikož nemám ještě full testy výkonu, ale už teď můžu říct, že WildFire 060 je karta, která nejenom, že přidá vaší A2000 v jedné kartě 060 CPU, 2x PCI bus sloty, Fast SCSI II 10 MB/s, 128 MB FAST RAM – MEGA ĎÁBELSKY RYCHLÉ!!!, ale i 100 MB/s síťovku!!! Takže ušetříte jeden volný Zorro slot, kde by jinde byla např. Ariadne, X-Surf a jiné známé síťovky.

Zadní lišta WildFire 060

Vestavěná síťovka je v Amize jediná, která má DMA přístup přímo do fast 32 bit memory.

Výrobce této karty firma DKB z USA plánovala ještě jedno hw rozšíření pro WildFire 060, ale to se bohužel nedostalo do sériové výroby a snad nějaký kousek existuje jako prototyp – ultra speed grafická karta Inferno, která by měla být výkonem minimálně stejná jako známá CyberVision PPC. Pro nejenom tyto účely obsahuje WildFire 060 celkem tři Flash IC obvody, kde kromě SCSI driveru bylo právě počítáno s upgradem pro Inferno. (proto má WildFire 060 také dva rozšiřující PCI bus sloty)

Ovladač síťovky je klasicky v Devs:Networks/

Když jsem psal, že WildFire 060 má i very mega cool speed 128 MB FAST RAM tak vězte, že rychlost této paměti je minimálně stejná jako rychlost memory na CyberstormPPC/MK III!!! Paměť totiž využívá 64 bit RAM access -nejlepší je mít všechny SIMM paměti stejné a výhodou jsou logicky 60ns nebo rychlejší. Karta obsahuje jumper pro nastavení 60ns nebo pomalejších 80ns. Co je podmínkou stejně jako na CPPC/MK III je osazovat paměti do páru a tyto mít určitě stejné! Je to prostě luxus a ikdyž karta byla vyrobena již v roce 1996 tak si dovolím tvrdit, že později plánovaná 2604 od phase5, které jsme se bohužel nikdy nedočkali vycházela částečně z hw konceptu WildFire 060.

WildFire 060 from DKB USA

http://amiga.resource.cx/exp/wildfire

WildFire 060 obsahuje 060 CPU v patici, což je super pro případný upgrade na vyšší verzi 060, ale i s posledním firmwarem (právě v již zmíněných třech IC Flash čipech) jede karta na max. 50 MHz Při testech jsem použil full 060RC60, ale toto CPU respektive vyšší takt než 50 MHz kartě moc nechutná.

WildFire 060 potřebuje Kickstart 3.1 (což není v dnešní době problém) a dle mých osobních testů také A2000 s revizí boardu 6.x

Karta má také podobný „setup“ jako CPPC/MKIII, který se u Wildfire vyvolá podržením pravého tlačítka na myši při bootu. Tady se dá nastavit nejenom SCSI (terminace, Host SCSI ID, Spinup delay, reselection, LUN support, synchronní mód) tak i Ethernet options nebo právě zapnutí „Interleaved RAM“ nebo FastROM.

Osobně jsem tuto kartu scháněl již přes 10 let a až v roce 2010 jsem měl double štěstí a vlastním celkem dva kousky. V evropě znám pouze jednoho majitele s kterým se osobně znám a snad v USA je pár kousků a cena? no tak asi 3x Blizzard 2060 a k tomu mega štěstí. :-)

WildFire 060 manuál made by Svéťa 2010

Cílem tohoto článku bylo představit veřejnosti very rare luxus kousek hw pro A2000 o kterém se moc neví.

Testy přijdou ještě později…

About the Author

Amiga hardware...