Slovníček pro Amigisty za „B“

Kapavka už udělal mezi Buchtičkou a Šulínem pořádek, tak můžeme pokračovat. Že si myslíte, jestli náhodou nejsem blázen, co že to vlastně melu a že bych se nejspíš měl jít léčit? Tak v tom případě jste nečetli Slovníček pro Amigisty za „A“ – koukejte to napravit!

Inu, minule jsme se tu sešli z prozaického důvodu. Odvyprávěli jsme si několik termínů, které se Vám v komunikaci s Amigistou budou hodit. Nemusíte se tak na těch židlích nervózně vrtět. Dneska Vás zkoušet nebudu. To až příště.
Jsem rád, že vidím rozesazeného Šulína s Buchtičkou. Tak doufám, Šulíne, že necháte napokoji Pesara! A vy Buchtičko! Přestaňte vrhat nenávistné pohledy na Bukvici!
Takže všichni! Lesn nambr tů:


B2000
Neoficiální název pro vylepšenou A2000.

.Backdrop
Soubor, který se nalézá v kořenovém adresáři a obsahuje informace o souborech ponechaných na základní obrazovce Workbenche (která se taktéž nazývá Backdrop).

BASIC
Beginners’ All Symbolic Instruction Code – jedná se vlastně o programovací jazyk pro naprosté začátečníky (ovšem trochu studia to taky chce).

BBS
S tímto výrazem se už asi dnes nesetkáte nikde. Je to Bulletin Board System. Ve svých prvotních podobách se jednalo vlastně o počítač, na kterém byla umístěna BBS a vy jste se na něj mohli přes telefoní linku napojit, stahovat nebo posílat soubory a psát zprávy podobně jako dnes třeba v konferencích. U nás byla asi nejznámější Infima BBS (v češtině je „ta“ BBS…pro šťouraly).

BCPL
Předchůdce C++, čili programovací jazyk.

Big Box
Jakákoliv Amiga v toweru.

Binddrivers
Příkaz umístený ve složce C:, který je potřeba u hardwaru, který nepodporuje auto-config.

Bindmonitors
Příkaz opět umístěný v C:. Slouží k vytvoření nových grafických módů – ty samozřejmě musí být podporovány monitorem.

Bit
Nejmenší klasifikace velikosti souboru. V jednom bytu je 8 bitů.

Bitmapový font
Typ písma používaný většinou aplikací. Písmo je uloženo jako grafika a disponuje různými neduhami – jako třeba rozpixelováním při zvětšení na nepodporovanou velikost.

Blanker
Standardní šetřič obrazovky, který přišel s Workbenchem. Jedná se snad o nejlepší šetřič, který jsem kdy viděl.

Blitter
Stará se o Block Image Transfer. Grafický engine, který je součástí custom čipsetu.

Blizzard
Populární akcelerátor pro Amigu, který vytvořili maníci v Phase 5.

Blitz Basic
Velmi kvalitní programovací jazyk, který má snad i blíž k Cčku, než k BASICu. Dlouhou dobu válčil v popularitě s Amos Basicem, ale nakonec vyhrál díky podpoře AGA čipsetu.

Boot
Procedura, při níž se nastartuje systém spuštěním StartUp-Sequence.

Boot Menu (StartUp menu)
Menu, které můžete aktivovat v Kickstartu 2.04 a výše. Stačí po zapnutí počítače přidržet obě myšítka. Pro bližší info si přečtěte článek StartUP menu.

Break
Příkaz umístěný v C:. Zakáže nebo přeruší script, který už byl spuštěn.

Bridgeboard
Starý kousek hardwaru, který umožňuje Amize hadrwarově emulovat PC a používat některé jeho karty.

BRU
Oficiální zálohovací program od Commodore.

Brush
Kousek označené plochy na obrázku, který lze vzít a použít pro malování.

Buffer
Obvykle kousek paměti, kde si počítač uchovává po určitou dobu kousek obsahu disku.

Bug
V doslovném překladu „brouk“. Ten počítačový ovšem nesežere celou vaši rodinu. Obvykle se tím hodnotí situace, kdy software nebo hardware nechce korektně fungovat z důvodu chyby, kterou řečník nedokáže kloudně definovat. Např.: „Ty vole, se s tim tady mrdám tejden a pořád je tam zahnilej nějakej bug.“

Bump mapping
Proces, při kterém se 2D obrázky nastínují tak, aby vypadaly jako 3D.

Buster chip
Čip, který najdeme v A4000. Mimo jiné konfiguruje Zorro III sloty.

Busy pointer
To je to, když se Vám z myšítka na obrazovce stanou hodiny. Počítač je v tuto chvíli nadmíru zaneprázdněn. Aby se předešlo různým spekulacím, zda se opravdu zvyšuje výkon PC tak markantně, tak ve Windows ho reprezentuje šipka a vedle ní malé hodiny. Člověku to dává pocit, že při daném procesu může ještě něco dělat, ale opak bývá pravdou.

Byte
Jednotka, kterou obvykle používáme k označení velikosti souboru. Je 1024 bytů v jednom kilobytu, 1024 kilobytů v jednom megabytu, 1024 megabytů v 1 gigabytu, atd.

Áááá, už nám zvoní. Než utečete z lavic, rád bych pochválil Bukvici s Buzničkou za dobré chování. A také bych rád poznamenal, že Šulín s Pesarem už příště spolu sedět nebudou! Nemyslete si, že jsem neviděl, jak se spolu bavíte – však já si Vás vyzkouším! Příště si samozřejmě povíme něco o slovíčkách začínajících na Cé. Třeba…Cecek…Cucat…Cimprlín…Cigáro. Cigáro bych si dal… Pani kolegyně Cucavá, pojďte si zakouřit!

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!