Slovníček pro Amigisty za „D“

Včera jsem trochu chlastal a bolí mě hlava. To směřuje Slepínovi – dneska ten pychtův stroj používat nebudede! A Permoník přestane provokativně poklepávat tužkou o stůl. Šulíne, vy jste se minule moc nepředvedl. Tak dávejte pozor, ať si můžete známku opravit při příštím zkoušení!

Lesn nambr fór:

Daisy Chain
Schopnost, kterou disponují průchozí zařízení. Například externí disketová mechaníka, na kterou se dají připojit další.

Databáze
Program, který v sobě uchovává nějaké uživatelem zadané informace.

Datatype
Objektově orientovaný systém, který přišel s Workbenchem 3+. S přílušnými datatypy jste pak schopni nahrát třeba PNG obrázek nebo něco jiného, co Workbench v základu nepodporuje.

Debug
Proces odstraňování bugů ze softwaru.

Default tool
Ve chvíli, kdy je obrázek, textový soubor a nebo jiný projekt uložen, je obvykle reprezentován ikonou, která v sobě může nést informaci o programu, ve kterém byl vytvořen. Ten je pak použit při otevření souboru jako defaultní interpreter.

Delete
Smazání čehokoliv (souboru, části dokumentu, atd.).

Depth Gadget
Tlačítko na stavové liště okna, které umožňuje dané okno přesunout buď do popředí, nebo dozadu.

Denise
Jeden z custom chipů Amigy. Stará se o výstup obrazu, vstup z myši a joysticku a časování.

Device
Všechny drivy (CD-ROM, harddisk, floppy) v Amize jsou device. Jsou reprezentovány defaultními názvy jako DF0: (disketovka), DH0: (harddisk), atd.

DH0:
Jak už bylo řečeno výše. Jedná se o bootovací partition na harddisku. Pokud se někomu DH0: nelíbí, nemusí zoufat. Stačí disku přiřadit jméno a může ve CLI přistupovat k zařízení přes něj (třeba HDD:).

Digitiser
Zařízení, které umožňuje zaznamenat obraz z TV, videa, DVD, atd.

Directory
Nebo-li direktorář. Za svou dlouholetou praxi jsme pochopil, že tenhle výraz většina PCčkářů nezná. Mají totiž v hlavě zafixovaný naprosto nesmyslný překlad, a to „složka“.

Diskcopy
Co by to tak mohlo být… Hmmm… Třeba příkaz, který slouží ke kopírování disket? Jak překvapivé…

Diskdoctor
Věrnými Amigisty přezdíván Diskmurderer (nebo-li Diskvrah). Stejně jako Scandisk, pokouší se prohledat disk a opravit případné chyby. Nicméně nikdy nefugoval ani na 20%.

Disksalv
Stejně jako Diskdoctor má na starosti udržet Váš disk v perfektní kondici. Narozdíl od Diskdoctora to ale umí. Podporuje validaci, surface check, undelete a recovery (obnovení dat z poškozeného disku).

Dithering
Míchání barev obrazu tak, aby to vypadalo, že je použito víc barev, než ve skutečnosti.

DMA
Direct Memory Access. Přímý přístup do paměti.

Dot Matrix Printer
Klasická jehličková tiskárna.

Double click
Dvojklik myšítkem… Známe všichni, jdeme dál.

Doublescan
Obraz je horizontálně „zdvojen“, aby se na něj vešlo dvojnásobné množství pixelů. Spíš je ale tato procedura zažita pod výrazem interlace.

Drag
Proces přesouvání něčeho na obrazovce (např. souboru). Spíš se používá celý název Drag&Drop (tj. čapni a pusť :-) ).

DRAM
Dynamic Random Access Memory. Něco, co zná pořádně jen Amiga. Vysvětlíme si u pojmu Ram Disk.

Drawer
A aby to PCčkářské lamy neměli zas tolik jednoduché, na Amize se používá pro direktorář výraz drawer (ve významu šuplíčku).

Driver
„Drajvr“ není v počítačovém žargonu ten dementní řidič, který Vám ráno ukázal s Fordem, že Vaše Felda 1.2HTP fmetle a fkorozi, s nálepkou NoFear, je naprostý šunt zralý do šrotu. Driver je software, který obsahuje informaci o obsluze daného zařízení (grafické karty, harddisku, atd.).

DSP
Digital Sound Procesor

D/A converter
Nebo-li digitálně-analogový převodník. Něco takového najdete třeba ve zvukové kartě, která zaslaná data reprezentuje na melodii, zvuk, řeč, atd.

Podívejte se, takhle by to nešlo. Já se Vám tady snažím něco vysvětlovat a vy absolutně nedáváte pozor! Kašlu na Vás! Od příště Vás bude učit kolegyně Cucavá. Zvlášť z Vás, Šulíne, bude mít asi radost! A vy Buchtičko, do příště oholit! Ať se Vás kolegyně nelekne! Od ní se tedy dozvíte něco bližšího o slovech začínajících na Eé…jako elektřina…esoterika…epicentrum…extáze…Extáze! Feťko, co to tam děláte s tou verzatilkou u nosu?

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!