Slovníček pro Amigisty za „E“

Dneska na Vás třído nemám moc náladu! Vidím pořád ty samé staré xichty. A ty samé piškuntálie! Šulíne! Já Vás minule varoval! Nevyrušovat! Jdeme na to:

ECS
Enhanced Chip Set. Druhý design pro custom čipy v Amize. Obsahuje výrazné změny oproti OCS. K nalezení ve většině Amig.

Ed
Standardní textový editor. Najdete ho v direktoráři C:. Je trošku starší a archaický.

Edit
Další textový editor k nalezení v C:. Vřele nedoporučuji používat. Umí pracovat pouze s jednou linkou a navíc spolehlivě rozvaliduje disk.

Edutainment
Příšerný výraz označující software určený k výuce zábavnou formou.

EHB
Extra Half-Brite. Screen mód, v kterém je možné zobrazit 64 barev na ECS chipsetu. Jak už název sám napovídá, jedná se o drobnou chujovinu. Prvních 32 barev je plně definovatelných, zbývajících 32 jsou prakticky ty samé, akorát v tmavším odstínu. I přesto se dá po troše cviku dosáhnout velmi pěkných obrázků.

E-mail
Elektronická pošta. Nemá cenu vysvětlovat. Většina z Vás ji hojně využívá při vyučovacích hodinách k objednávání prostitutek. Že jo, Honil!

Emulátor
Program, který Vám dovolí spouštět software určený pro jiné platformy. Třeba Spectrum emulátor Vám dovolí spouště programy určené pro ZX Spectrum. Obecně platí, že se dají emulovat počítače vždy založené na horším hadrware (třeba starší PC) a ne naopak.

Exec
Hlavní část Amiga OSu. Má na starosti přepínání tasků a low level funkce.

Expansion
Direktorář, který najdete na Workbenchí disketě (popř. na systémovém disku). Měl sloužit k ukládání driverů, ale ve skutečnosti ho nikdo nepoužívá. Můžete vklidu smazat.

Extended selection
Možnost zvolit více položek najednou (třeba ikon). Většinou se tak děje za pomoci klávesy Shift.

A tím jsme vyčerpali veškerá slovíčka začínající na „E“. Už vidím, jak se Pytlík radostně balí. Pytlíku! Ještě zbývají dvě minuty do zvonění! Pesar schová tu svačinu! Chátro jedna nezbedná, vy mě jednou přivedete do blázince!

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!