Slovníček pro Amigisty za „F“

Moji milí drahouškové. Jmenuji se profesorka Cucavá a přebrala jsem Vaši vyučovací hodinu po panu profesorovi Vykuřmi. Při mnohých přestávkách, které jsme spolu ztrávili v kuřárně si mi posteskával, že jste banda debilů.

A jak se na Vás tak koukám, nebyl daleko od pravdy. Zvlášť před Vámi, Semeno! Před Vámi mě varoval. Stějně jako před Buchtičkou a Šulínem. Tak doufám, že budete při mých hodinách hodní. Jak už pan profesor předeslal, dnešní hodina bude o slovech začínajících na „F“.

FAQ
Frequently Asked Questions. Často kladené otázky. Velmi iritující věc pro programátory nebo autory webů. Přesně to, čemu se těmito hodinami snažíme předejít.

Fast RAM
Oblast paměti, která je výhradně určena procesoru. Obvykle k ní custom čipy nemají přístup (což se dá určitým způsobem obejít).

Fat Agnus
Jedna z verzí Agnuse. Od standardního Agnuse se lyší schopností naadresovat 1MB Chip.

Floppy
Disketová mechanika. Většina Amig je osazena 3,5″ DD mechanikou (830K pro OFS, 880K pro FFS, 980K pro PFS).

Folder
Jiné označení pro direktorář.

Font
Nebo-li písmo. Snad není nutné nic dodávat.

Format
Program uložený v systémovém direktoráři. Nenaformátuje Vám sice tabulku v Excelu, ale spolehlivě zničí vše uložené na daném zařízení tak, že se tváří jako naprosto čisté. Dávejte pozor, protože pod Amigou není unformat nic jednoduchého.

FPU
Floating Pont Unit. Matematický koprocesor. Ulehčuje hlavnímu procesoru od matematických operací.

FPS
Frames per Second. Obvykle se tímto výrazem označuje, jak rychle se obraz (např. animace) mění. Pro vypečené tuniče musím podotknout, že 24-35 FPS stačí na to, že si mozek myslí, jaká to neni super plynulá akce. A pro ty, co i nadále budou tvrdit, že 50FPS je minimum – zklamu Vás, ale Robocopové nejste.

Fractal
Matematický koncept zakládající se na principu, že je kolem nás nekonečné množství dimenzí. Svého času z něj čerpala tzv. fractálová grafika (třeba taková hra Commanche).

Fragmentace
Umístění souboru v různých oblastech paměti nebo harddisku. Toto snižuje rychlost, jakou může být načten a zpomaluje systém.

Frame grabber
Toto je stejné jako digitizér. „Grabuje“ obrázky z TV, videa, DVD…

Funkční klávesy
Máte je všichni na své klávesnici označené F1 až F10…dobře, PCčkáři mají i F12…a MacIntošové až F14.

Na některých z Vás začínám vidět únavu. A proto k dalšímu písmenku přistoupíme až příště. Ti bystřejší pochopili, že se bude jednat o písmenko „G“. To jako já – Gertruda Cucavá.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!