Amiga PC (Lorraine)

Lorraine byla matičkou všeho. Fotografie níže uvedené byly pořízeny neznámým dobrodincem během VCF 6.0 v roce 2003 a jiným dobrodincem na CES v roce 1984. Jak je z nich patrné, Lorraine byla prototypem se vším všudy.

Custom chipset (označovaný jako Initialy Chipset – ICS) je opravdu v naprostém zárodku a každý si musí říct, že něco takového by se asi prodávalo špatně. Přecijen doba sálových počítačů i v roce 1984 už byla dávno pryč :-) . Pro domácí kutily je to ale dobré znamení, že si mohou udělat vlastní počítač se vším všudy. A pro posměvačné PCčkáře musím dodat, že i ten jejich šrot vypadal nejdřív podobně :-)

Foto Lorraine na výstavě

Představena: v roce 1984 na CES show
Výrobce: Hi-Toro
Procesor: Motorola 68000/7,16Mhz
MMU: zádný
FPU: žádný
RAM: 128K (maximálně 8MB)
ROM: 64K – zbývající data se donahrávala z diskety / verze pravděpodobně 0.7 (v prenatrálních verzích Apple kompatibilní BASIC)
Chipset: ICS (něco jako OCS, ale bez módu EHB) – Agnus, Portia (později Paula), Daphne
Grafické módy – 320×200 až 640×400 (2 až 4096 barev)
Zvuk: 4 kanály, 8-bit
Porty: RGB, COM, LPT, floppy, klávesnice
Integrováno: FDD 5,25″, modem 300bps, 1xCPU pro PC režim

Foto chipsetu z roku 2003Lorraine - PeaceLorraine - Peace detail

Mezi lidem je populární představa, že Lorraine byla něco tajemného, o čem nikdo nic nevěděl a kucí všechno tajili do poslední chvíle. Zní to sice lákavě a dává to Amize jistý punc mystiky, ale bohužel to není pravda. Lorraine, michodem pojmenovaná po manželce jedoho ze zakladatelů Hi-Toro, byla relativně profláknutá už před CES84. Novináři samozřejmě měli jen kusé zprávy a mohli se tedy pouze dohadovat o tom, co se na ně chystá. Bulvarizátoři fungovali již tehdá a tak se někdy v časopisu COMPUTE! psalo o stroji s MS-DOSem, který je ale jen částečně kompatibilní s IBM, jindy zase jako o dalším šuntu pro CP/M. Nikdo z pisálků si totiž neuměl zpočátku představit, že zde bude stroj se svým vlastním, novým operačním systémem. Někteří zpravodajci nazývali následně tento nový OS Intuition, protože tohle slovo prostě zaslechli od někoho z Hi-Toro týmu…

To všechno mělo zkončit s 4. lednem roku 1984 (to si většina z vás ještě nehrála ani na spermii). Prototyp Amigy, tedy Lorraine, byl ale poněkud rozlezlý a hlavně celkem křehký. 4 desky různě prošolíchané kablíky a držící jen tak, tak pohromadě, potřebovaly prostě nějaký ten komfort. Zde vznikla legenda o Joe Pillowovi, který je zmíněný i eastereggu romek 1.x. Nikdo z týmu nechtěl riskovat, že po dopravení stroje na výstavu něco nebude fungovat a tak se rozhodli, že v letadle zajistí sedadlo i pro Lorraine. Nicméně místo musíte na někoho zabookovat, že – na nějakou personu. A k tomu právě posloužil Joe Pillow.

Lorraine na výstavě sklidila zasloužený úspěch a začal se hledat investor, který by byl ochotný nacpat nemalé peníze do dalšího vývoje. Kdo Amigu nakonec získal, to všichni víme. Commodore, který všechno „fucked up“. Ale všechno úplně ne. Díky nim se Lorraine přerodila po roce do Amigy 1000, která nastartovala úspěšnou druhou polovinu let osmdesátých, kdy všechno bylo úžasné, skvělé a zábava neznala hranic!

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!