Slovníček pro Amigisty za „S až T“

Nezahálíme, pracujeme! Učíme se, sfištíme slofička dál! Achtung!

SCALING
Změna rozlišení/velikosti například obrázku.

SCAN RATE
Rychlost jakou se obnovují linky v obraze za sekundu. Amiga používá standardně 15KHz (15000 za sekundu), což jí dovoluje připojení k televizi nebo video monitoru. AGA Amigy podporují i 30KHz, které jsou nutné pro VGA monitory.

SCART
21-pinový konektor, který směšuje video, audio a RGB do jednoho konektoru.

SCRIPT
Tentový soubor, který po spuštění spustí další příkazy… Ech, no prostě jako .BAT na PC :-)

SERIAL PORT
Small Computer System Interface. Interface sloužící k přenosu informací. Je pomalejší, než parallelní port a používá se obvykle pro modem, MIDI nebo na PC pro myš (kdysi… dneska se myš už připojuje na USB, méně pak na PS/2).

SHELL
Také nazývaný CLI. Program, který Vám dovolí klepat příkazy přímo do příkazové řádky. Něco jako DOS Box ve Windows (to jsou přirovnání, ale jak to popsat lépe, že?)

SIZING GADGET
GADGET, který je přítomný ve většině oken ve Workbenchi v pravém dolním rohu a dovoluje měnit velikost okna.

SNAPSHOT
Výraz pro uložení aktuálního stavu obrazovky, kusu paměti, atd.

SOUND SAMPLER
No to už dneska nikdo snad ani nezná, protože každá zvuková karta má i vstup pro nahrávání zvuku. Ale kdysi tomu tak nebylo a ani Amiga nemá zvukové vstupy. Nahrávání zvuku z externích zdrojů do počítače tedy zajišťoval právě sampler.

STACK
Oblast v paměti, kterou prorgamy používají jako dočasné úložiště.

STARTUP-SEQUENCE
Ekvivalent autoexec.bat na PC… Vzhledem k tomu, že Wokenáři dneska nemají ani tucha, co to autoexec.bat, tak polopaticky. Jedná se o scriptový soubor, který se spustí z disku po nastartování Amigy (pakliže ho disk obsahuje). Při bližším prozkoumání v textovém editoru zjistíme, že obsahuje spoustu příkazů, které můžeme měnit. To ovšem nedoporučuju. Od toho máte USER-STARTUP, který se aktivuje při startování Workbenche též.

TASK
Technický termín pro běžící program. Tyto programy jsou v Amize koordinovány tak, aby si mysleli, že jsou jedinými běžícími programy.

TIMESTAMP
Datum a čas, kdy byl naposled soubor uložen.

TITLEBAR
Vrchní obdélník v okně, kde se obvykle zobrazu jméno programu nebo direktoráře.

TOOL TYPE
Nastavení programu, které jsou uložené v ikoně reprezentující program a aktivují se při jeho spuštění. Nastavení můžeme měnit zvolení položky INFORMATION z menu ICONS.

TRASHCAN
Direktorář, kam se ukládají soubory, které se mají vymazat z počítače. Prostě Koš.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!