Slovníček pro Amigisty za „L a M“

Vítám Vás v další hodině našich jazykových kurzů. Možná jste se někteří při pohledu vyděsili. L a M najednou. Ale nebojte, těch slovíček není tolik a prosfištíme si je raz dva!  Kuřile, proč jste začal najednou nějak klepat?

Library(ies)
Knihovna, knihovny. Set funkcí používaných různými programy. Jsou umístěny v adresáři LIBS: a v ROM.

Light pen
Světelné pero. Alternativní vstupní zařízení k myši. Kupodivu se moc neuchytilo u domácích uživatelů, přestože nabízelo spoustu nesporných výhod. Mohli jste s ním „kreslit“ buď na speciální podložku, nebo přímo na obrazovku.

Lightwave
Profesionální 3D renderák, který byl ještě silnější ve spojení s Video Toasterem. Nynější Amiga verze je 5.5, jinak je k dispozici na nepřeberné množství platforem.

Locale
Část systému Amigy, která je zodpovědná za multijazyčnou podporu.

Memory
Pamět. K tomu snad není nutné cokoliv dodávat.

Menu button
Takto se taky někdy říká pravému myšítku, protože obvykle jeho použitím aktivujete právě menu.

Micro Emacs
Amiga port oblíbeného MEmacs textového editoru. Je ale trochu náročnější na znalosti uživatele.

MIPS
Milion instrukcí za sekundu. Jednotka, kterou obvykle označujeme výpočetní výkon procesoru.

MMU
Memory Management Unit. Chip, který přišel s procesory 68030, 040 a 060 a dovoluje použití virtuální paměti. Nicméně není v AmigaOS využíván. Podle slov RJ Micala jeho využití zpomalí multitaksing na Amize. Proto ho využijete převážně jen pod Linuxem.

MNP
Microcom network protocol. Napravuje chyby v přenosu mezi modemy.

Modem
Zařízení, které dovoluje propojení dvou počítačů, nebo připojení na Internet pomocí telefoní linky.

Modulátor
Device, který konvertuje RGB a audio signál Amigy na standardní televizní příjem. A600 a A1200 ho již mají zabudovaný.

More
Defaultní textový prohlížeč AmigaOSu.

Motheboard
Základní deska. V Amiga variantě obvykle obsahuje již vše potřebné pro plnohodnotný chod počítače. Výjimkou jsou A3000/4000, které mají separátní procesor.

Multimediální
Počítač, který je schopný zobrazit v jednu chvíli text, grafiku a přehrávat hudbu. V dávných dobách se tak označovalo každé PC vybavené PC Speakerem :-)

Multitasking
Magické slovo, kterým se Amiga může ohánět dodnes. Schopnost systému spustit více programů, které nejsou na sobě závislé a jakkoli spolu nekolidují. Amiga je schopná multitaskingu již od roku 1985, kdy o něčem takovém PC nemělo ani ponětí. Amiga multitasking je doposud nepřekonaný a má specifický název preemptivní. Windows používají kooperativní multitasking, který se v mnohém lyší a je více nestabilní.

Multiuser
Operační systém schopný vytvořit několik uživatelských účtů. Systémy jako Windows NT/98/2K/ME/XP (pochybných kvalit) nebo Unix (to je lepší) ho mají již zabudovaný. Pod AmigaOSem si musíte vypomoci dodatečnými programy, které najdete třeba na AmiNETu.

A speciálně pro Chorcheho na závěr hodiny zdůrazňuji, že dnešní lekce nebyla skrytou reklamou na jakoukoliv tabákovou značku! …Co je Kuřile? Ano… Můžete si jít zapálit, ale až za bránu školy, ano?

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!