Slovníček pro Amigisty za „H“

Tak máme po polední přestávce a jak vidím, někteří jste se na to odpoledne hodně posilnili! Takový Chlastal dělá opravdu čest svému jménu, že? A Bukvička! Jak si chcete dělat zápisky, když nejste ani schopen najít svůj papír? Ale já se s váma párat nebudu! Hodina to bude jako jakákoliv jiná a běda, jestli si zítra nic nebudete pamatovat!

HAM
Hold And Modify. Jedná se o grafický mód, po vydání AGA chipsetu označovaný také jako HAM6. Dovoluje Vám na OCS/ECS chipsetech zobrazit najednou až 4096 barev. Je velmi náročný na výpočetní výkon, takže se s ním můžete setkat v devadesáti procentech pouze u statických obrázků nebo předpočítaných animací. Disponuje i nechtěným blur efektem, který způsobuje drobné chyby v obrazu při těsném kontaktu některých barev. Ve hrách a programech, kde je nutné mít víc barev, je výhodnější kombinování obrazovek (tj. obrazovka se rozdělí na 2 – 8 částí, kde každá má vlastní paletu barev a je na ostatních částech nezávislá).

HAM8
Ten přišel s AGA chipsetem. Opět je náročný na výkon, ale drobné pošťouchnutí turbokartou práci v něm zlepší. Využívá plně možností AGA chipsetu a tím dovoluje zobrazit 256 tisíc barev najednou z palety 16,8 milionu.

Handler
Software, který běží na pozadí ve Workbenchi a dovoluje Amize pracovat s různými file systémy – třeba čtení PC, Mac a dalších disků.

Hang
Chvíle, kdy počítač vytuhne natolik, že pomůže už jen tvrdý reset power switchem.

Harddisk
Kdo neví, co je do „hadr“ nemá u počítače co dělat.

Klávesa Help
Něco, co na PCčku není. Na Amize slouží k vyvolání nápovědy v různých programech.

Hexadecimální
Moje oblíbená soustava. Jak všichni víme, počítače používají binární soustavu, ale aby se v tom normální člověk vyznal (a taky aby každý znak nemusel být reprezentován spoustou nul a jedniček), komunikuje počítač s uživatelem i v HEXa módu, který je třeba užitečný při výpisu některých programů a přepisování hodnot v nich. Šestnáctková soustava se od desítkové lyší pouze tím, že po devítce nepřijde desítka, ale „A“. Vypadá to asi takhle 1 – F, 10 – 1F, 20 – 2F, atd.

Hidden flagy
Známé také jako protekční bity nebo atributy. Všichni víme k čemu slouží, měli jsme přece hodinu, kde se vyprávělo o písmenkách od „A“.

Hot Spot
Jedná se část pointeru (myšítka na obrazovce), která je aktivační. U standardní šipky je to špička, ale pointer se dá jakkoliv překreslovat a měnit i jeho hot spot – třeba šipku změnit na zaměřovač, kde jeho aktivní část bude uprostřed.

Hybridní paměť
V dobách A500 přišli někteří filutové s rozšířením RAM, která nebyla přístupná custom chipům, tvářila se jako Fast RAM, ale ve skutečnosti byla stejně pomalá jako Chip RAM. Je také známá jako pomalá Fast RAM. Z nějakého, mě neznámého, důvodu je pod UAE nazývána Bogo RAM.

Hypertext
Navržený v roce 1960 Tedem Nelsonem. Slouží k provázání informací v dokumentu s odkazovými linky.

A hele, ono už zvoní. To nám to ale dneska uteklo. A doknce nikdo nevyrušoval. To je dobře, protože příště si napíšeme písemku ze všech písmenek, která jsme doposud probrali! A ve zbytku hodiny si povíme něco o slovech začínajících na „I“.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!