Slovníček pro Amigisty za „I“

Dobré ráno studenti. Jak všichni asi víte, dneska máme i odpolední vyučování. Osobně věřím a pevně doufám, že na něj přijdete všichni svěží a odpočatí. Ne jako minule sežraní jako prasata. Nechci se opět dívat na vaše rozjívené ksichty a škytajícího Pesara!

Takže ticho, klid! Dnes pokračujeme písmenky začínajícími na „I“!

Ikona / Icon
Obrázek reprezentující nějaký ten soubor ve Vašem počítači. Na Amize může ikona přiřadit souboru i jeho vlastnosti.

IFF
Interchangeable File Format. Standard vytvořený pro obrázky a zvuky na Amize. Pro lepší rozlišení se ale později začal využívat ILBM a 8SVX.

ILBM
InterLeaved BitMap. Jak už jsem řekl před chvílí, je skoro stejný jako IFF a označuje obrázky. Proslavil ho především program Deluxe Paint od božských Electronic Arts.

INFO
Položka v Icon menu ve Workbenchi, která zobrazí překvapivě informace o zvolené souboru. Také existuje jako příkaz v C: a dá Vám informace z virtuálních nebo fyzických zařízeních v Amize.

.INFO
Soubor s takovouto koncovkou obvykle bývá onou ikonou, o které jsem před chvílí mluvil.

INSTALL
Program, který přidá bootblock na disketu.

Interlace
Věc, z které mají především epileptici radost. Většinou se slovem interlace na Amize označují grafické módy u kterých je nutné prokládání obrazu (především vyšší rozlišení, které by jinak na TV nešly zobrazit), což provází nepříjemné blikání. Vlastně se každou padesátinu sekundy prohodí sudé a liché horizontální řádky.

Intuition
Část AmigaOSu. Používá se k popsání grafického rozhraní a používá graphics.library a low level funkce k interakci s uživatelem.

I/O
Input Output neboli Vstupně Výstupní. Obvykle se používá tento výraz ve spojení s nějakým zařízením.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!