1MB Chip na A500, aneb jak jsem na svou Amigu s kladivem šel…

Uporňuji, že pokud se k následující úpravě odhodláte, pak nenesu žádnou odpovědnost za Vaši nešikovnost a ani za žádné následky, které Vaše Amiga utrpí!

Jak jsem v závěru Manuálu pro A500 sliboval, ukážeme si dnes poměrně jednoduchý způsob rozšíření Chip RAM na A500. Získáme tím víc místa v paměti pro hudbu, obrázky a různá jiná data, která vyžadují umístění do Chip RAM.

Podíváme se tedy jaké máme možnosti… Vezměte tedy Amigu do ruky, pomalu jí pohlaďte a řekněte, že všechno bude dobrý a nikdo jí neublíží. Následně sundáme vrchní kryt , odpojíme klávesnici a pokud naše Amiga obsahuje ještě stínění, sundáme i to. Nyní by se před našimi zraky měl objevit motherboard samotný. Důkladně si ho prohlédneme. Ti, co ho ještě neviděli přestanou panikařit – ještě jste nic zlého Amize neudělali. Naše zraky budou prvně směřovat do dolní části motherboardu a najdeme malé švábíky vyskládáné vedle sebe. Vidíme? Fajn. Teď přijde to podstatné! Pozor! Kontrolní otázka: jsou mezi nimi volné pozice? Ti, kdož si na danou otázku odpověděli ano vyhrávají. Ti smutnější na chvíli zchladnou a posunou se v článku o trochu níž. Ti šťastnější (majitelé motherboardu Rev. 6) si zkontrolují, že mají po ruce: mikropájku (není nutná – pouze v případě, že budeme paměťové šváby teprve dolovat z nějaké jiné, kupříkladu nefunkční A500/600) a pytlíček popř. nějaké jiné místo, kde máme paměti. Volné pozice jsou ovšem podivně “zaplácané” – co s tím? No “vyrubem” do nich dírky. Přecijen se na nás směje jen cín – ale opatrně a trpělivě – pomůže nám třeba nějaká tvrdá jehla, která nám uvolní pozice pro jednotlivé piny pamětí. Takže šťourat a šťourat. Jsou to jen čtyři pozice, to vydržíte… Máte? Výborně. Nyní se ujistěte, že vám nikde na desce nezůstaly zbytky oškrábaného cínu! Švábíky do vydlabaných dírek zasadíme, ale ještě je nepřipájíme – pokud jste opravdu jen vydlabali dírky a neškrábali všude kolem, kontakt by měl být zajištěn. Poslední pohled bude směřovat k Agnusu, tj. zjistíme, zda máme motherborad Rev. 6 opravdu osazen FAT Agnusem – podle čísla 8372A zjistíme, že asi ano. Pokud ne (i to se může stát, nikdy nevíte, kdo škodil), nezbývá nic jiného, než si ho sehnat, protože bez něj se nám i nadále bude adresovat pouze 512kb. Připojíme klávesnici a provedeme první test, tj. pustíme Amigu. Tep nám stoupá… První radostná událost nastane ve chvíli, kdy se zobrazí bez jakýchkoliv problémů KickStart. Neozbrazila? Bliká nám to na obrazovce zeleně? No to je blbý… Čím by to tak mohlo… Áááá… Já Vám neřekl, že s Fast RAM A501 v trapdooru to nepojede :-) Máte totiž rozšíření pro A500, později si řekneme, jak jednoduše rozšíření předělat na variantu pro A500+. Jenže jestli se zelená barva místo KickStartu objevuje pořád, zkuste něžně domáčkout šváby – je možné, že jeden z nich špatně sedí. Jestli ani to nepomůže, pravděpodobně je nějaký šváb špatný a je nutná výměna. Pokud vše proběhlo jak má, tak byste ve Workbenchi měli vidět 1MB Chip paměti.

A nyní se koukneme na ty nešťastníky, kteří volné pozice na RAM nenašli. Ti mají verzi motherbordu pravděpodobně 5 a verzi Agnusu 8371. To není FAT Agnus a neumí naadresovat víc jak 512K Chip. Proto budete potřebovat verzi 8372A. Zároveň potřebujete rozšíření Fast RAM 512K do trapdooru. Jestliže máte obé, pak už jen zbývá vyštrachat mikropájku a odehnat dotěrné děti hodně daleko. Opatrně vyndejte starý Agnus z patice. Nejlépe poslouží dva šroubováky – páčení jedním není dvakrát vhodné – to, že jsem to tak dělal já neznamená, že to musíte dělat stejně. Šoubováky tedy strčíme do dvou dírek po stranách a, opakuji opatrně, Agnus vyloupneme. Vložíme nový Agnus (pokud možno správně, tak aby text byl otočený o 90 stupňů po směru hodinových ručiček, tj. rovnoměrně čitelný při pohledu na Amigu zleva). Teď přijde to horší. Musíte přerušit _exram line. Není označená, ale najdete ji snadno. Podívejte se na piny trapdoor slotu a odpočítejte osm pinů odshora. Nyní se podívejte přímo od něj vlevo. Najdete tam takový malý cínový puntík (bože to je výraz) od kterého vede cestička (ještě lepší, ale jak to napsat, aby to pochopil každý) přímo nahoru. Tak tuhle linu přeřušte, ale bacha! Nesmíte přerušit nic jiného! Ták…Máte? Skvělé! Teď se podívejte mezi CPU a ROM. Vidíte “jumper” (dal jsem to do uvozovek, bo si pod jumperem představuju něco jiného, tj. že můžu přehazovat pozice bez pájky) JP2? Ne? No tak to máte archaický typ motherboardu číslo 1. Typy 2 a 3 ho tam mají. Vy ho máte také, nebojte, ale kousek napravo od Agnuse, přímo nad švábem s označením U10. Majítelé novějšího typu motherboardu nyní přeruší stávající spojení jumperu a spojí opačnou pozici. Takže když si pozice označíme odspodu 1 2 3, tak před zásahem to vypadá tako: 1-2 3, po zásahu to bude vypadat: 1 2-3. Majitelé staršího typu (pochybuju, že se někdo takový ještě najde) projstě jen spojí obě pozice, protože stávájící je 1 2, takže nyní to bude 1-2. Nyní zase uveďte Amigu do púvodního stavu a užívejte si. Takovéto zapojení má vliv pouze na Fast RAM v trapdooru, jestliže máte další na expansion portu, můžete ji používat bez problému dál. Jestli Vám po konverzi začala blikat obrazovka (rozuměj televize nebo TV monitor), tak gratuluji – stali jste se hrdými majiteli NTSC Agnuse a tudíž Vás čeká další shánění, tentokrát už PALového. Zároveň lze provést podobnou úpravu na deskách rev. 6, tam je naopak spojen u JP2 1 2-3. Naopak říkám proto, že budeme přepojovat jakoby zpět na 1-2 3. Zároveň vedle trapdoor konektoru najdeme jumper JP7a, který je momentálně na pozici 1-2 3. Zde ovšem nevím, zda stačí změnit na 1 2 3, nebo na 1 2-3. Ovšem to není takový problém zjistit, že? Prostě přerušíme 1 a 2, zkusíme a když to nic neudělá, tak se spojí 2 a 3.

Tak a teď se podíváme na problém s A501, tedy na rozšíření 512K Fast od Commorode, které má každý správný 500vkář ve své přítelkyni a které s přidáním RAM do motherboradu rev.6 přestalo fungovat. Upozorňuji, že následující návod jsem neodzkoušel, pouze četl! Nezaručuji tedy, že bude fugovat! Najdeme na A501 jumper JP9 – jsou tam čtyči pozice spojené svisle. To přerušíme a spojíme je vodorovně. O ničem víc se návod nezmiňuje, ale pro jistotu mějte připravenou v záloze A501+ nebo ještě lépe buďte připraveni, že 1,5MB RAM mít nebudete…jak říkám, odzkoušené to nemám.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!