Amiga nejen na hry

To, že Amiga není určena jenom hrám, je jasné snad úplně každému (a komu ne, ten se to právě dověděl)…

Problém nastane ve chvíli, kdy se novopečený majitel Amigy rozhodne, že by opravdu rád něco jiného, než jen hry. Ne že by problém spočíval v nemožnosti si z čehokoliv vybrat, spíš uživatel ani nemá tušení, po kterém programu se má kouknout. Většina relevantních klíčových slov zadaných ve vyhledávačích vypíše všechno možné, jen ne to, co potřebuje. Po proklikání se několika odkazy to pak uživatel vzdá sám a vrátí se hold jen k těm hrám.
Jak by ale klasik řekl: „Nepropadejte panice“. Není tomu zas tak dávno, co Amiga svými schopnostmi přesvědčivě drtila všechna běžně dostupná PC a tak má uživatel hodně na výběr. Ze začátku bude chtít asi bádat ve vodách probádaných na PC, tedy v textových, databázových a grafických editorech. Těch textových je nepřeberné množství, ale aby alespoň trochu splňovaly uživatelovu náročnost, pak musí umět hodně druhů písem, vkládat obrázky a různé jiné debilitky, které najde v Mrkvosoftím Wordu. Na Linuxu to vyřešili už dávno a poskytli svým uživatelům OpenOffice. Nedávno se na webu objevila zpráva, že by se na něj mohli těšit i majitelé OS4.0 s PPC Amigami – jednalo se ovšem o aprílový žertík a hlavně nám, klasickým Amigistům, by to bylo trochu k ničemu (i když prý kdosi na portu OpenOffice opravdu pracuje a měl by chodit i na klasických Amigách, nicméně je to jen jeden člověk a tak progress bude asi hodně dlouhý). Na holé A1200 spustíte a můžete bez větších problému provozovat Protext nebo můj oblíbený Digita Wordworth (na A500 spustíte vynikající program ProWrite, který umí i mnohobarevná písma + ukládání souborů v DOS formátech). Jestliže chcete o něco více zabrousit do oblasti DTP, pak doporučuji PageStream – zde si to ale už vyžádá trochu větší hardwarové nároky a minimálně multisync nebo VGA monitor. Abysme sle mohli do textových editorů obrázky vkládat, musíme si je taky někde vytvořit. Amiga nabízí nepřeberné množství grafických editorů a stačí si jen vybrat. Do začátků bych Vám doporučil DeluxePaint V (pro ECS nebo pomalejší Amigy je vhodná verze III nebo IV), který je velmi jednoduchý k naučení (Electronics Arts odvedli opravdu kvalitní práci) a mimo jiné Vám nabídne i velmi propracované vytváření animací. Postupem času třeba budete chtít vložit i nějaké 3D objekty. Na ty se hodí Real3D nebo Imagine – ale co si budeme povídat, na tvorbu 3D grafiky má málokdo nervy. Jestliže Vám bdue stačit nějaká ta 3D krajina, pak můžete sáhnout po Scenery Animatoru nebo Vista Pro – výsledky jsou více než uspokojivé. Texty by mohly být doplněny i nějakou tou tabulkou s hodnotnými daty. Na ty doporučuji používat Superbase ve verzi Professional – v jistých ohledech brzy zjistíte, že Excel je jen hračka pro malé děti.
Ale Amiga není jenom o textech, grafice a tabulkách. Je samozřejmě i o hudbě. Pro začátečníky bych doporučil ProTracker, který pracuje se samply, nabídne Vám 4 stopy a můžete se u něj dosytosti vyřádit. Pro MIDI je pak vhodný Aegis Sonic nebo Rave, kde za pomoci klávesnice a myši budete vkládat požadované noty. Špičkou v třídě sequencerů je pak Bars&Pipes Professional, ovšem jak už ono slovo profesionální napovídá, naporadí si s ním jen tak nějaká lama.
Zorganizovat Vaše poznámky a úkoly na další dny Vám pomůže DigitaOrganiser úplně stejně, jako spousta jiných organizerů, které najdete na AmiNetu.
Jestli jsou mezi Vámi ambiciózní programátoři, pak si můžou sehnat assembler, C, Pasacal a další. Začátečníkům se pak bude líbit především AMOS nebo BlitzBasic.
A pokud Vám ani tento výčet nestačí, pak můžete zavítat na AmiNet a vybírat z nepřeberného množství programů, které najdete.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!