PC0 a CD0 se naučíme naklepat z hlavy

Nedávno se mi stala nepříjemná věc. Harddisk mé Amigy provedl něco velmi nepěkného a já přišel o potřebná data. Mimo jiné i o různá nastavení disketové mechaniky. (originálně sepsal Raven)

Z dostupných disket jsem vyloudil pouze základní instalaci Workbenche, ale nastavení jako PC0, MAC a další (bohužel vesměs mé vlastní formáty, které dostanou z 3,5DD mechaniky maximum a na jejichž parametry už asi nepřídu) byly nenávratně pryč. Nejdřv jsem neztrácel optimismus a řekl si, že internet je místo, kde člověk najde všechno.
Bohužel v tomto směru jsem se zklamal. Nakonec jsem musel napsat Misticovi, aby mi obsah souborů poslal. Ještě mi samozřejmě zbývala možnost někde najít a nelegálně si stáhnout 4. instalační disketu Workbenche – Storage. Neříkám, že jsem to také nezkoušel, ale jen chvíli…opravdu :-) Ale stejně neúspěšně. Proto jsem se rozhodl zde obsah souborů vypsat pro další nešťastníky, kteří si také shraňují pouze diskety Workbench a Extras a ty ostatní už dávno přepsali něčím jiným.
Pro začátek si řekněme, že v adresáři Devs/DosDrivers najdeme soubory se specifikací pro různé handlery zajišťují schopnost číst a zapisovat na určité zařízení. V případě souboru PC0 je to pak možnost pracovat s disketami naformátovanými systémem MS-DOS (Windows). Workbench 1.3 a nižší má tato nastavení hromadně uložená v souboru Devs/mountlist a i o trošku jiný zápis. Handler je pak právě oním ovladačem, který zadané parametry zpracuje a chová se podle nich (použije nastavenou hustotu zápisu, počet cylindrů atd.).
Toliko ve zkratce. Nyní již už k samotnému výpisu PC0, ke kterému potřebujete mít zároveň v adresáři L CrossDOSFileSystem (standardní výbava Workbenchí diskety).

PC0:
FileSystem = L:CrossDOSFileSystem
Device = mfm.device
Unit = 0
Flags = 1
Surfaces = 2
BlocksPerTrack = 9
Reserved = 1
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 79
Buffers = 5
BufMemType = 0
StackSize = 600
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0×4D534400

V ppřípadě, že chcete nastavit čtení PC disket pro jiné zařízení, pak změňte hodnotu v poli Unit na poadovanou (číslo vždy koresponduje s číselným označením jednotky, např. pro DF1 je to číslo 1…).

Mezi další ztracená nastavení patřila i CD-ROM. To už na disketě storage nanajdete, proto si myslím, že následující výpis je o to cenější (plus nutnost vlastnit CDFileSystem handler a cdfs.library – najdete v downloadech).

CD0:
FileSystem = L:CDFileSystem
Device = scsi.device
Unit = 2
Flags = 0
Surfaces = 1
SectorsPerTrack = 1
SectorSize = 2048
Mask = 0×7ffffffe
MaxTransfer = 0×100000
Reserved = 0
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 0
Buffers = 5
BufMemType = 0
StackSize = 1000
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0×43443031

Unit 2 je v tomto případě CD-ROM nastavená jako slave.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!