Manuál pro A500 #3

Přestože jsem v závěru druhé části manuálu psal, že se v této podíváme na Amiga BASIC, není tomu tak. Proč?

Inu proto, že Amiga BASIC má pouze omezené možnosti a místo něj existuje spousta jiných, sofistikovanějších BASICů (třeba Blitz BASIC nebo AMOS). Zběhlý programátor pak bude spíše programovat v HiSotím C++. Navíc Amiga BASIC (na rozdíl od ostatních) nefunguje na novějších Amigách a když, tak s velkými problémy. Pod článkem tedy alespoň jako náplast najdete dvě diskety s manuálem pro AMOS v češtině.

Proto tuto část manuálu věnujeme nejčastějším problémům a otázkám, které uživatele mohou napadnout a jsou také součástí originálního manuálu Amigy. A nějaké si samozřejmě přidáme :-)

Jak obnovit soubor, který jsem omylem smazal?
To nebude nic jednoduchého a hned předem si řekneme, že byste se těchto „omylných“ situací měli vyvarovat co nejvíce. Amiga používá k zapisování souborů jiný systém než PC, proto je obnovení smazaného souboru složitější (nemaže se jen jeho hlavička jako na PC, ale smaže se celý). Budete samozřejmě potřebovat nějaký recovery program. V manuálu se sice píše něco o DiskDoctorovi, ale na něj zapomeňte. Daleko lepší práci odvede třeba FixDisk nebo DiskSalv. Nezapomeňte na to (stejně jako na PC), že když si něco omylem smažete, nic nového do obnovení souboru na disk nezapisujte! Mohl by se totiž i ten zbytek přepsat.

Jak mohu zobrazit skryté soubory z Workbenche?
Narozdíl od vyšších verzí Workbenche, 1.3 nemá v menu položku „Show All Files“. Proto zobrazí jedině ty s ikonou. Nejlepší je použít nějaký souborový manager (pro kloudnou práci se soubory je stejně nutný). Volně šířitelný File Master odvede dobrou práci. Directory Opus je vzhledem ke svým paměťovým nárokům pro holou A500 poněkud nevhodný. Soubory samozřejmě také zobrazíte ve CLI.

Jak vytvořím bootovatelnou disketu?
Musíte na disketu zapsat bootblock. Jestli Vám stačí úplně obyčejný, který akorát disketě zajistí to, aby byla spustitelná, pak napiště ve CLI příkaz INSTALL a jméno zařízení (např. DF0:). Nezapomeňte na vytvoření startup-sequence (stejná funkce jako autoexec.bat na PC). Jestliže chcete mít bootblock, který něco umí (např. dá Vám na výběr z více startup-sequencí), nemusíte se s ním psát sami – na Aminetu existuje spousta šikovných utilit, které tuto práci odvedou za Vás.

Jak urychlím práci s disketou ve CLI?
Přenosová rychlost disketové mechaniky je omezená na přibližně 20 – 22 K/s (v závislosti na kvalitě diskety samotné a množství uložených souborů). To není nic moc. Respektive nic, než moc. Rychlost nenavýšíme ani nějakým hardwarovým zásahem a proto nezbývá, než si dokoupit harddisk. Ovšem na A500 se harddisk dnes shání už docela špatně. Proto si můžete ještě pomoci vložením některých často používaných příkazů do residentní paměti. Jak na to, se dočtete v Základních tipech a tricích part 1.

Jak si ulehčím a zlepším práci ve Workbenchi?
Vzhledem k tomu, že Workbench 1.3 je docela starý systém (no na dvacet mu už táhne), můžete si při větší velikosti RAM (doporučuji alespoň 2,5MB) dovolit softkicknout ROM, nejlépe 3.0. Ovšem ne každý bude mít zase tu možnost. Proto existuje nepřeberné množství utilit, které nám práci trochu ulehčí. My si z nich vybereme nějaké ty podstatné. SID je velmi populární utilita, která Vám pomůže přehledně zorganizovat soubory na Vaší disketě nebo harddisku. Varianta nazvaná MessySID umí načíst a stejně spravovat i PC diskety. Další nápomocnou utilitou je DMouse, která přidá některé ty šikovné funkce Vašemu myšítku. O DiskSalvu jsme si již říkali a tak si snad jen připomeňme, že by měl být nedílnou výbavou každého uživatele Amigy. PowerPacker je program, který nám trochu pomůže s rozlezlými soubory. Jak už název napovídá, stáhne nám jejich velikost a je mu úplně jedno, zda se jedná o spustitelný soubor nebo jiná data – umí k souboru totiž přidat malou hlavičku, která se postará o jeho rozbalení. Pokud jste zatoužii po MagicWorkbenchi, tak vězte že existuje i jeho verze pro 1.3 (Aminet/pix/mwb/magicwb1.3.lha).

Jak tedy přidám harddisk do mé A500?
Jak už asi víte, A500 nemá řadič pro harddisk. Proto nemůžete jednoduše zapojit jakékoliv IDE nebo SCSI zařízení (i když to není tak docela pravda :-) ale to bysme zabředávali do bastlení). Máme tu tedy poněkud nevhodnou variantu A590, která obsahuje pouze 20MB a stejně jako ostatní externí harddisky zabere expanzní port na levé straně A500. Je vhodné si spíše (např. na Ebay) sehnat výrobky od GVP nebo Dataflyer. Ty narozdíl od MFM A590 obsahují IDE nebo SCSI řadiče a výměna obsaženého harddisku za nějaký s větší kapacitou není problémem.

Jak rozšířím paměť u své A500?
To jsou mi otázky. Neměli jste si raději koupit A1200? :-) Ale budiž. Není problém si sehnat paměťové rozšíření určené do trapdoor slotu v A500. Na Ebay je v nabídce nepřeberné množství. Obvykle ale víc, jak 2,5MB neseženete. Problém může nastat, když bude chtít rozšířit Chip RAM (všechny paměti do trapdoor jsou Fast, nebo se tak některé alespoň tváří). Zde se už neobejdete bez drobného rozebrání Amigy a zjišťování, zda Vaše deska vůbec umí 1MB Chip, nebo to bude chtít ještě nějaký další kus hardwaru. Popis by vystačil na samotný článek a také si ho v blízké době budete moci přečíst.

Jak vylepším procesor u své A500?
Tak tady mě už opravdu začínáte štvát. Ale rozumím tomu, že si někdo koupí A500 kvůli nostalgii a najednou zjistí, že by na své Amize chtěl dělat prostě něco víc, než hrát jen hry a spouštět nenáročné programy. Tak vězte, že bez turbokarty se obejdete pouze v případě, že se spokojíte s MC68010 (standardně je v A500 MC68000), který je pinově stejný a tak ho pouze prohodíte za stávající procesor. Ale nějaký převratný nárust výkonu nečekejte. Pro ten budete potřebovat právě nějakou tu turbokartu. Sem tam se dá ještě sehnat nějaký ten Viper 520CD, což je asi nejvhodnější varianta a zároveň nám řeší i dva problémy, které jsme si popsali výše (rozšíří RAM, přidá možnost připojení HDD a CD-ROM + osahuje ROM 3.0). Turbokaret pro A500 je samozřejmě více, než jen Viper. Vždy si u nich pečlivě přečtěte popis, než si je koupíte, aby Vám poskytly vše, co potřebujete. Závěrem této otázky bych chtěl říct, že není pravda, že by na A500 neexistovala turbokarta s MC68040. Extistuje! Jmenuje se Progressive Peripherals A500/040 a tiká na 25Mhz.

Mohu nainstalovat AGA chipset do své A500?
Ne. Maximálně můžete vyměnit OCS za ECS chipset. Rozdíl mezi nimi, až na několik rozlišení navíc, moc velký není.

Našel jsem AGA emulátor pro A500. Funguje?
Opět ne. Je to jen drobný žertík ze strany nějakého vtipákla.

Jak mohu použít vyšší verze Workbenche na A500?
Za prvé si řekněme, že to, že spustíte Workbench 2.04 nebo 3.0 na své A500 s ROM 1.3 ještě neznamená, že ho budete moci plnohodnotně používat. Workbench je totiž odkázán na rutiny umístěné právě v ROM Amigy. Jsou tedy dvě možnosti, jak novější verze využívat naplno. O jedné jsme si napsali již výše, tj. použití SoftKick programu, který nám novější ROM namapuje do RAM. Vhodný je kupříkladu MKick nebo SKick (obé ke stažení na Aminetu) – uvědomte si, že novější ROM si musíte sehnat sami, není k těmto programům přibalena a nenajdete ji ani na Aminetu. Legální způsob je zajít si ke kamarádovi a ROM si nechat nahrát na disketu (teda to úplně legální není, ale lepší, než drátem do oka). Dalším způsobem (ale nevím, jak moc je legální) je cesta přes www.tosec.info.
Ještě si řekněme, že verze Wokrbenche obvykle korespondují s verzemi ROM, které musíte mít hardwarově k dispozici (platí pouze vzestupně). Výjimkou je Workbench 3.5/3.9/4.0 – ty si vystačí s ROM 3.1.

Nejde mi rozeběhnout hra na A500. Co s tím?
Tohle je mi tedy otázka. Nějaké bližší info by nebylo? Asi ne. Tak především se přesvědčte, že disketa nemá nějaké vadné bloky, obsahuje startup-sequence a je bootovatelná. Pokud jste hru na disketu rozbalovali sami třeba z DMS nebo ADF achívu, zkontrolujte si ještě jednou poustup, zda jste někde neudělali chybu. Zároveň byste se měli ujistit, že splňujete minimální požadavky pro běh hry (např. hru pro A1200 nespustíte ani omylem). Pokud jste vše předešlé prošli pečlivě a jste si jisti, že tady se chyba nestala, pak je mohou nastat další varianty. 1MB RAM není jako 1MB RAM. Pokud hra vyžaduje 1M Chip, nepomůže Vám, že máte 512K Chip a 512K Fast. V tuto chvíli musí nastoupit na řadu program, který Vám Amize vnutí, že Fast RAM je vlastně pokračování Chip. Takový program ale v paměti něco zabere a není zaručeno, že hře zůstane dostatek paměti pro práci. Toto platí i obráceně, ale setkáte se s tím častěji, tj. hra vyžaduje Fast RAM. Opět použijeme podobnou utilitu, která nám Chip rozdělí na půlku, přičemž ta druhá se tváří jako Fast (obě utility jsou k sehnání na Aminetu). Zbývající chyby opět hledejte mezi počítačem a klávesnicí.

Líbí se mi hudba v jedné hře, jak jí dostanu ven?
Konečně rozumnější dotaz otrlého gamesníka. Na tahání hudby (zvuků) z her není nic složitého. Upřesněme si, že po softresetu Amigy se pamět nemaže, ale postupně přepisuje. Pomůže nám tedy nějaký užitečný program, který je dostatečně malý, aby nám nepřepsal moc velkou část paměti a zároveň uměl to, co po něm chceme. Jední takovým, a podle mého názoru nejlepším, je Exotic Ripper. Celá procedura probíhá asi takto: Spustíme hru a počkáme, až začne hrát hudba, kterou chceme. Stiskneme Ctrl+Amiga+Amiga a vložíme disketu s Exotic Ripperem. Počkáme až naběhne a necháme prohledat paměť (nezapomeneme vybrat, co chceme najít). Nalezené soubory si uložíme na připravenou disketu. Většina her má hudbu uloženou ve formátu MOD, který přehraje ProTracker (umožňuje i pěknou editaci a vytváření vlastní hudby). Ale není to pravidlem, protože hudebních formátů je na Amize nepřeberné množství. Abyste si tedy hudbu pak mohli úspěšně přehrávat, doporučuji sehnat si nějaký ten promakanější player. V tomto nám pomůže například Hippo nebo Deli Player.

Pokud někdo bude mít další otázky, pak na ně rád odpovím. Takže využívejte Fórum, jak jen budete moci :-)

  AMOS Help CZ disk 1 (332.4 KiB, 1,357 hits)

  AMOS Help CZ disk 2 (127.5 KiB, 1,254 hits)

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!