Základní tipy a triky

Při práci s Amigou může běžný uživatel (ať už nový nebo navrátivší se) narazit na několik problémů. Na následujících řádcích si řekneme něco o řešení těch základních.

I dnes se dá celkem bez problémů koupit jakákoliv Amiga. Nadšeným pamětníkům a hráčům bude nejspíš stačit i obyčejná bez harddisku. Tam ale uživatel může narazit na zádrhel při práci ve Workbenchi. Neustále je totiž nutné prohazovat diskety a to i třeba, když si z té nové (čili ne z té, z které jste nabootovali) chcete vypsat v shellu obsah diskety (do Workbenche 2.04 totiž není k dispozici položka Show All Files). Není nic jednodužšího, než si základní příkazy nahrát do paměti. Můžete si třeba do startup-sequence napsat toto:
Resident C:Copy
Resident C:List
Resident C:Dir
atd.

Irituje Vás clipboard, že neumí kopírovat a vkládat mezi jednotlivými programy? Ale to přece není pravda. Jen je nutné místo CTRL stisknout pravou AMIGA klávesu.

Ve většině programů funguje pro quitnutí pravá AMIGA + Q (něco jako ALT+F4 ve Win).

Používáním šipek nahoru a dolu v shellu můžete rejdit mezi již zadanými příkazy. Když napíšete začátek příkazu, který jste již zadávali (třeba dir), stisknete SHIFT a šipku, pak se z historie zadaných příkazů vybere rovnou ten.

Přerušení scriptového souboru (například startup-sequence) se provádí stiskem CTRL+D.

Obrazovky se přepínají levou AMIGA klávesou + M. Když stiknete N, tak se přepnete na obrazovku Workbenche ihned.

Staré hry a programy na nových Amigách se dají občas spustit i bez použití softwarových řešení. Stačí aktivovat StartUP menu a vypnout cache, nastavit emulaci staršího chipsetu, atd.

Když se Vám rozbije myška a vy zrovna nemůžete žádnou sehnat (dost reálné pokud nemáte redukci na PS/2 nebo USB myš), nemusíte zoufat. I Amiga umí emulaci myši ve Workbenchi pomocí klávesnice. Držte levou AMIGA klávesu a šipkami pohybujete kurzorem, s přidrženým Shiftem se pohyb zrychlí a ALTy simulují myšítka.

Jestli chcete mít nějaké ikony k programům na ploše, abyste se k nim nemuseli pokaždé prodírat skrz tunu okýnek, stačí na ikonu použít položku Leave Out z Workbench menu. A komu se nelíbí zaplácaná plocha, může si třeba na Aminetu stáhnout prográmek (např. Tool Daemon), který do Workbench menu přidá položku s oblíbenými programy.

Každé otevřené okno ve Workbenchi zabírá nějakou tu paměť. Jestli jí potřebujete víc, pozavírejte nepotřebná okna.

Už jste zkoušeli spustit Workbench s atributem „-debug“? Ne? Tak to zkuste :-) Přibude Vám šikovné menu.

Používejte úplný formát místo rychlého. Na disketě se po letech mohly vyskytnout chyby, které se dají takto odstranit.

Pozor na časté zapisování na diskety pod OS 1.0 – 1.3. OFS je velmi náchylný k rozvalidování diskety. Na tu se pak už nedá zapisovat. Jestli se Vám to stane, v žádném případě nepoužívejte DiskDoctor! Raději si sežeňte DiskSalv.

Potřebujete co nejvíce RAM? Povypínejte v StartUP menu všechna nepotřebná zařízení a zakažte startup-sequence.

Neustále Vám někdo vnucuje, že DiskDoctor je jediná možná varianta? Vemte ho drátem do oka!

Máte málo paměti a chcete si přehrát velkou animaci? K tomu slouží třeba program BigAnim. Ten přehrává animace přímo z disku. Majitelé AGA Amig můžou ještě pro uvolnění další paměti používat NTSC módy (ale to už je opravdu krizovka).

Nelíbí se Vám vzhled ikon a Workbenche? Snadná rada, naistalujte si MagicWorkbench nebo NewIcons (to pro případ, že stále používáte Workbench <3.5).

Jestli chcete pouze zresetovat Amigu, raději použijte kombinaci CTRL+LAMIGA+RAMIGA. Při resetu power switchem vždy vyčkejte min. 10 sekund, než Amigu znovu zapnete!

Jestliže Vám Amiga umřela, pak raději kupte někde na aukci novou. Náhradní díly se dnes už shánějí těžko.

Jestliže máte hodně read/write errorů na disketách, zkuste je použít v jiné mechanice. Třeba Vám odešla floppy.

Diskety, které se tváří už nepoužitelné na PC, jdou pod Amigou bez problému používat dál. A naopak.

Zapojte si zvukový výstup na hi-fi soustavu. Zvuk z televize nebo monitoru není to pravé ořechové.

Nikdy nevyndavejte disketu z mechaniky, dokud svítí kontrolka! Mohlo by dojít nejen k poškození diskety, ale i samotné mechaniky.

Občas pročistěte myšku.

Nějaký program nefunguje a nechce Vám říct proč? Pak použijte utilitu SnoopDOS, která Vám určitě vypíše, co mu chybí.

Na Amize se místo * používá #? – třeba SEARCH DH0:#?TIM#? file all – to Vám najde všechny soubory, které obsahují „TIM“.

Seřazení ikon podle jmen také není nic složitého. Zvolíte požadované okno, stiskněte RAMIGA+A a z menu zvolíte UnSnapshot. Potom zvolte z menu Update a ikony se seřadí podle abecedy. Nyní už jen stačí zvolit Snapshot Window.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!