Známé „práce“ Amigy

V tomto článku se podíváme na práce, které pomohla usnadnít nebo vytvořit právě Amiga v profesionálním prostředí. Možná si řeknete „pche, PC je všude“, jenže tenkrát by PC na něco takového zdaleka nestačilo!

◄████████▓▒▒░░░ Pravdivost všech těchto údajů nemohu ░░░▒▒▓████████►
◄████████▓▒▒░░░ nikterak ověřit! Ale většina by měla být ░░░▒▒▓████████►
◄████████▓▒▒░░░ 100% pravdivá!!! Kdyžtak mě opravte!!! ░░░▒▒▓████████►

ABC
Nemluvím o tom pofidérním plátku pro mladé, ale o televizní stanici. To jen tak na okraj. V té se v roce 1992 při Olympijských hrách používaly Amigy pro dodatkové informace k vysílání (znáte to, kolik skočil, jak si polepšil, výsledkové listiny, atd.). Televize ABC také získala cenu Emmy Award za nejlepší vizuální efekty v seriálu Příběhy mladého Indiana Jonese – ty má na svědomí Amiga též.

Disney
Na aminované pohádce Kráska a zvíře se podílelo několik A500 osazených turbokartami. Při filmu Dinosaur (rok 2000) stále Amigy odváděly svou práci, tentokrát v postprodukci. Dále Amigy Disney používal k vytváření a vkládání různých audioefektů do svých filmů a také třeba na úvodní/závěrečné titulky :-)

FOX
V seriálu Animaniacs od Warner Bros byly Amigy používány ke korekcím barev a jiným dodatečným efektům.

IBM
Přijde Vám nepochopitelné, proč přední výrobce PC (v té době…) by měl použít Amigu? No protože je nepřekonatelná! :-) IBM Amigu společně se Scalou použili na CeBitu v Hannoveru pro prezentaci systému OS/2. To se osvědčilo a od té doby k různým prezentacím tuto kombinaci používali nadále.

MTV
MTV používalo Amigy k výrobě různých klipů. Namátkou pro: Bee Gees, using NewTek Video Toaster animated sequences, Billy Idol, Rick Finn, Todd Rundgren, „Change Myself“, music video / „Fascist Christ“, music video / „Property“, music video / „Theology“, music video, ZZ Top.

NBC
„Amazing Stories“, „Quantum Leap“ – morph efekty produkované The Post Group za použití prográmku MorphPlus, „seaQuest DSV“ – Video Toaster efekty vytvořené Amblin Imaging, „This Country’s Rockin’ “ – televizní speciál, „Unsolved Mysteries“ – Video Toaster efekty od Joe Contiho.

Filmy, kde se použily Amigy
Nebudu psát (kromě nějakých významných případů) co Amiga v onom filmu spáchala. To by vystačilo na samotný článek, takže jen strohý seznam: Betrayed, Candyman, City Slickers, Death Train, Earth Girls and Easy (film s Jeffem Goldblumem, Jimem Carreym, Geenou Davis a Damonem Wayansem), Fantastic Four (věřte nebo ne, ale je to pravda – použití k některým efektům v postprodukci), Food of the Gods 2, Freaked, Freejack (skoro všechny speciální efekty), Honey I Blew Up the Baby (tady si zapracoval softík Anti-Gravity Workshop), Hot Shots, part Deux (neboli Žhavé výštřely dámy a pánové :-) ), Jurassic Park (pouze předvizualizace :-( ), More than Human (Amiga vytvořila androidy), Motel Blue 19 (morphovací scény), Mouth of Madness, Necronomicon, Neon Warrior, Panama Deception (Oscarem ověnčený dokumentární film), Sidekicks, Stepfather III, The Gods Must Be Crazy II (na titulky), Warlock 1 a 2, Wayne’s World II.
Na závěr jsem si nechal opravdové lahůdky – Robocop 1 a 2 (speciální efekty), Star Trek VI (USS Enterprise a USS Excelsior jsou díla Allena Hastingse a Lightwave ve spojení s Amigou), Terminator II (věškeré morphové efekty, nejlepší je stejně vystupují termík z podlahy :-) ), Total Recall (krásná marsovská věc s Arniem), The Abyss (Hlubina svého času velmi překvapila kvalitními alieny a také pasáží s vodním chapadlem – to celé v režii Amigy).

Televizní filmy a seriály, kde se použily Amigy
Babylon 5 (veškerá počítačová grafika je generována na Amigách), Afterburn, seaQuest DSV (to už jsme si řekli výše), The Dark Half, Tommyknockers (ano, ten televizní film z pera Stephena Kinga) a samozřejmě již také výše zmiňovaný Mladý Indiana Jones… Dále pak Alf, Bionic Showdown (pamatuje si dneska ještě vůbec někdo Bionic Mana?), Cyberspace 3D, F/X, Golden Years (televizní minisérie od Kinga), Goof Troop (Goofy pod vládou Amigy :-) ), Montel Williams Show, My Secret Identity, Mysteries Beyond the Other Dominion, Quantum Leap, Robocop seriál, Roboflight, Prisoners of Gravity, Sifl and Olly, Tail Spin, The Edge, The Flash, Total Panic, Unsolved Mysteries, Wheels in the Wind, Where in the World is Carmen Sandiego, Wild Side.

Noviny/Časopisy
Zde se situaci nejspíš nepodaří nijak kloudně zmapovat. Amigy byly používány hojně k DTP pracím. Já oficiálně můžu potvrdit Excalibur :-)

Amiga mezi celebritami
Andy Warhol (malíř), Arthur C. Clark (autor sci-fi), Betty Boo (muzikantka, produkce jejího prvního alba + sequencer prvního tour), Bill Davey, Billy Idol, Bobby Brown, Brad Carvey, Caral Struycken (Lurch z Addamsovic rodinky nebo Mr. Homn ze Star Treku NG), Cassandra Gaston (hrdá majitelka A2000), Charles Kowal (astronom), Chris Stein (hudebník z Blondie), Christian Mumenthaler, Danny Elfman (skládá za pomoci Amigy hudbu do filmů, třeba Batman), Dick van Dike (herec), Jim Blashfield (má na svědomí klipy Michaela Jacksona a používá samozřejmě Amigu), John McFee, Kelly Craven, Louis Getle (operní zpěvák), Matt Groening (kdo tohohle člověka nezná, jako by nebyl – duchovní otec Simpsonů a Futuramy), Paul Stookey, Prince (někdo o něm říká, že je celebrita… dneska už si myslím říká jinak, ale vem to čert – jinak je to ten mrňavej buzík, co si při zpívání pořád někam cpe mikrofon), Wil Wheaton (další z herců ze Star Treku), Stu Cook, Steven Spielberg, Todd Rundgren (hudebník), Tonny Little a v závěru samozřejmě nesmím zapomenout na sebe – takže i MisticJOE má Amigu! :-)

Další, kteří využívali Amigy
HBO, Česká Televize – ta je používá dokonce dodnes, různé kabelové televize (Comedy Central, Brooklyn Queens, AT&T Broadband a další) nejsou výjimkou a také dodnes používají Amigy. S Amigou se nemusíte setkakt jen v televizi. Byly použity do různých zábavných automatů, na letištích pro kontrolu informačních a reklamních tabulí, v nákupních centrech pro speciální nabídky promítané na televizních obrazovkách, ve školách, v muzeích (třeba v Londýnském muzeu dopravy), vyvýjel se na nich software pro Sega Genesis… Není prostě v lidských silách zmapovat všechna uplatnění, ale je jich nepřeberné množství.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!