Záhadné motheboardy

Od chvíle, kdy byla vydána Amiga 500, se začaly objevovat spekulace, co že znamenají ty záhadné nápisy a zkratky na motherboardech. Je to nějaký tajný kód? Šifra? Nebo jen nesmyslné plky?

Od všeho trochu. Ona záhadná slova jsou jména písniček. Že Vám to přijde jako blbost? Ale ne, je tomu opravdu tak. Tradici odstartoval George Robbins, muž odpovědný za většinu low-endových Amig. Tu následovali další zaměstnanci Commodore. Robbins napsal tehdy jméno písničky od jeho oblíbené skupiny B52 a následně v tom pokračoval. Na A500 to tedy bylo „Rock Lobster“ (písnička z alba „Time Capsule: Songs For A Future Generation“), na A600 „Junebug“, A1200 „Channel Z“ a na A590 (CD-ROM pro A500) „Party Mix“.

Také designéří CD32 zanechali na motheboardu slovo – „Spellbound“. Porušili tím trochu tradici zadávání slov podle písniček skupiny B52. Spellbound je skladba od Siouxsie and the Banshees.

Další zkratky se týkají těch, kteří se na vývoji daného typu Amigy podíleli. Buď jsou to zkrácená jména (popř. celá), nebo jejich přezdívky.

GRR – je George Robbins, který je mimo jiné zodopovědný za nápis na této verzi MB. Proto se vyskytuje na prvním místě :-)
JSP – je Randel Jesup. Člověk odpovědný za vývoj AmigaDOSu.
GUAY – Andy Finkel – softwarový manager, který pracoval v Commodore Amiga během 80-tý let.
FISH – Terry Fisher – vytvořil layout PCB.
HJM – pravděpodobně Jay Miner. H na začátku zkratky může znamenat, že je zakládacím členem Hi-Toro.
TC – Terry Cooke – hlava Commodore UK
atd.

Nakonec nesmí samozřejmě chybět kódový název daného projektu. A to je vše přátelé, nic víc ani nic míň v tom nehledejte.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!