Propojení Amigy s PC #2

Minule jsme si řekli, jak propojit Amigu s PC pomocí sériového kabelu a začít přenášet soubory připravené k odeslání v ADF Sender Terminalu. Ne všem ale toto musí vyhovovat.

Přecijen by raději měli přístup k diskům na PC tak nějak komplexně. Pro toho tu máme další způsob. A to propojení paralelním kabelem. Bude Vám k tomu stačit tedy obyčejný LPT kablík a software jak na staně Amigy, tak PC. Na straně PC nakopírujte program PC2Amiga kamkoliv na disk, kde ho potom najdete. Pro Amigu jsem připravil spouštěcí disketu, kterou stačí vsunout do DF0. Byla dělána v době, kdy jsem měl ještě A500 s ROM 2.04 bez HDD. Jako HDD jsem tedy používal PC disk, proto jestli chcete, naistalujte si pod UAE systém do direktoráře C:\DH0 a můžete dělat totéž. Nicméně i bez vytvoření tohoto adresáře vše funguje.
Nyní se dostáváme k prvnímu problému (ale to snad né, ono to má nějaký háček?). Až si PC2Amiga nastavíte (čili zvolíte LPT port a typ přenosu), nadejde jeho spuštění. Ihned na začátek Vás zklamu. Program PC2Amiga je už data staršího a není nijak aktualizovaný. Pod Win95 – 98 funguje bez sebenších problémů a nabídne nám celý komfort. Pod 2000/XP ale nastanou problémy. Aby nám přenos nepadal, musíme přepnout okno na celou obrazovku (ALT+Enter). Jestliže se Vám PC2Amiga nepodaří ani tak rozchodit, nezbývá nic jiného, než ho spustit pod DOSem. Nicméně tím se zbavíme šance na používání dlouhých názvů. Ale předpokládejme, že vše proběhne tak, jak má.
Zapněte Amigu a vložte do mechaniky disketu, kterou jste si předem připravili (přenesli např. na PC DD disketě). Dostanete se k boot menu, kde si jen vyberete jednu z možností a načte se Vám Workbench. Pakliže se ale vypíše request, že spojení se nezdařilo, pak jste v celém postupu někde udělali chybu (podívejte se do BIOSu, jak máte nastavený LPT port a konfrontujte to s nastavením PC2Amiga). Jestliže až sem vše proběhlo v pořádku, najdete na ploše ikonu disku označenou jako PC. Po jejím nakliknutí se Vám vypíšou dostupné disky a vy už můžete pracovat se vším, jako na pomalejší síti. Přenosová rychlost se pohybuje mezi 57 – 100KB, záleží na zvolené protokolu přenosu a kabelu.
Ovšem můžete narazit i na větší problémy – například na některých nových základní deskách (no nových…2004 a novější) už PC2Amiga nerozchodíte ani pod DOSem. A nevyřeší to ani všelijaké elaborování s kabely nebo nastavením protokolu přenosu. Což je škoda, protože máme k dispozici přecijen malou bez nutnosti síťových karet. V takovém případě, nebo pokud toužíte po opravodvé síti se vším všudy, si počkejte na příští článek, ve kterém si řekneme, jak mezi PC a Amigou vytvořit opravdovou síť. Zatím můžete začít šetřit na PCMCIA II síťovou kartu :-)

  PC2Amiga (104.8 KiB, 969 hits)

  ParComm ADF (400.0 KiB, 855 hits)

V ParComm ADF najdete disketu předpřipravenou pro práci s PC2Amiga. Nutný Kick 2.04 a vyšší!

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!