Propojení Amigy s PC #1

Už jste někdy přemýšleli, že přenášet software mezi PC a Amigou po DD disketách je poněkud nevhodné, v případě A500 s jednou FDD skoro nemožné? Tak vězte, že máte několik (no, vím o třech :-) ) možností.

Dnes si povíme o prvním způsobu, ke kterému nám bude stačit pouze sériový kablík a trocha šikovnosti. U onoho sériové kablíku ale pozor! Nejlépe je sehnat si 9->25. U toho nemusíte pracně shánět redukce (prohlédněte si serial konektor na PC a na Amize, pak pochopíte). Samozřejmě bude i nutná softwarová výbava.
Budeme pracovat s myšlenkou, že máte k dispozici PC (jak jinak) a holou Amigu 500 pouze s Workbenchem 1.3. Co teď? Nemáte žádný sotware, kterým byste mohli na Amize přečíst PC disketu a PC, jak všichni víme, si s formátem Amiga disket taky neporadí. Nezoufejte. Bude nám stačit ADF sender terminal a transdisk.
Propojíme PC a Amigou oním sériovým kabelem, který jsme si připravili. Zapojujte ho při vypnutých počítačích! …máte? Fajn. Teď na PC nainstalujte ADF sender terminal a zapněte Amigu. Chvilku si počkáme, než se nám nachroupe Workbench a nastavíme si v prefencích vlasnosti sériového portu (např. 19200,8,N,1,RTS/CTS – teď to vypadá jako brutální řetězec, kterému polovina z Vás absolutně nerozumí, ale uvidíte, že budete vědět kam co zadat). Úplně stejně si nyní nastavíme sériový port v ADF sender terminalu. Nyní si v ADF sender terminalu připravte transdisk k odeslání a otevřete port. Na Amize napíšeme do příkazové řádky (v 1.3 spusťte CLI):

type ser: ram:transdisk

Na straně PC klikněte na SEND. Jakmile bude soubor v Amize, použijeme klávesovou skratku CTRL+C. Na PC pošleme nějaký další libovolný soubor a klikneme hned na Cancel. Tím docílíme toho, že bude Amiga připravena na zadávání dalších příkazů (příkaz type přecijen není moc inteligentní, proto jsme potřebovali onen transdisk).
Jestli nechcete tuto proceduru opakovat pokaždé, když budete chtít něco přenést, tak je nyní nutné dostat transdisk z RAM: na disketu. Workbench 1.3 ještě nedisponuje funkcí ShowAll, takže na Drag&Drop zapomeňte. Raději napište

copy ram:transdisk df0:

Na disketě Workbenche byste měli mít oněch 12kb místa. Vzhledem k tomu, že máme jen jednu disketovou mechaniku, je dobré ještě do startup-sequence dopsat řádek

run nil> copy df0:transdisk ram:

Je to z toho důvodu, abysme vždy při zadávání příkazu níže mohli mít v mechanice už disketu určenou pro zápis. Nyní už do příkazové řádky na Amize vložíme:

ram:transdisk -w ser: -d trackdisk 1

Amiga čeká na přenos a my se přesuneme zpět k PC. Do ADF sender terminalu vložíme soubor ADF, dáme odeslat a Amiga by měla začít zapisovat na disketu. Až je přenos kompletní, je nutné chvilku počkat (dojde k vyprázdnění bufferu). Stačí tak pět vteřin. Nyní můžete vše ukončit, nebo začít zapisovat další disketu.

To je vše. Nyní jsme si řekli, jak i s tou nejočesanější Amigou můžeme přenášet ADF soubory se softwarem. Samozřejmě vše je vykoupeno pomalou rychlostí (2kb/s jsou opravdu šílené) a dalšími omezeními včetně toho, že z Amigy na PC (čili zpětně) nic nepřeneseme (…no ne tak docela, s programem TransWarp ano, ale není to nikterak pohodlné). V příštím článku si tedy povíme o jiné metodě, na kterou však už budeme potřebovat Amigu minimálně s KickStartem 2.04 a 1MB RAM. Ještě to nebude síť, ale něco hodně podobného :-)

  ADF Sender Terminal 1.5 Full (2.2 MiB, 866 hits)

  ADF Sender Terminal - podpora (15.9 KiB, 946 hits)

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!