Early Startup Menu

Počínaje OS2.04 Amiga disponuje něčím, co by se vzdáleně dalo přirovnat k nastavení BIOSu na PC.Vlastně je to série obrazovek, které dovolují nastavit uživateli několik optionů před bootem samotného systému. Rozsáhlost nastavení je zavislá na tom, na jaké Amize toto menu aktivujeme, s jakých chipsetem a jakým dovybavením. Aktivace Boot Menu se provádí současným stiskem obou myšítek při selftestu Amigy (viz. Co se ti Amiga snaží říct).

Boot Options
Boot Options obsahují výpis FDD a harddisků. Vypasné jsou podle své priority, s jakou k nim systém přistupuje. Kupříkladu nechcete nabootovat z prvního harddisku, ale raději ze druhého. Pak si ho zvolíte a systém si ho všimne jako prvního. Také je zde možné systému „schovat“ zařízení, která zrovna nechcete používat (třeba nadbytečné externí FDD). Na spodku obrazovky je zaškrtávací políčko s nápisem CPU caches. Toto nastavení zakáže nebo povolí Data a Instrukční cache, kterou obsahují procesory 68020-68060. Je to užitečné ve chvíli, kdy máte třeba hru, která si s cache na procesoru nerozumí.

Display Options
Jak už název napovídá, nabídne toto menu výber chipsetu, s kterým chcete nabootovat. Toto menu je k dispozici pouze na Amigách s ECS nebo AGA chipsetem. Uživatelé s AGA chipsetem si mohou zaškrtnout políčko „Best Available“, v tom případě mají k dispozici právě AGA chipset. Horší chipsety (OCS, ECS) se při zvolení emulují, což se opět hodí ve chvíli, kdy máte hru nebo program, který odmítá běžet na AGA. I přes tuto nabídku se mnohdy s „echt OCS softem“ nechytnete. Proto ještě existuje softwarová utilita KillAGA, ale o té někdy příště.

Expansion Board Diagnostic
Toto menu Vám vypíše status všeho, co se dá pokládat za rozšiřující board. Jestli jakýkoliv z nich selže (např. turbokarta) už při selftestu Amigy, tak se toto menu vypíše automaticky. Výpis je rozřazen do tabulky a obsahuje následující: číslo boardu, výrobce, číslo produktu a status (ten může být buď Working nebo Defective).

Na hlavním výběru máme ještě položku Boot With No StartUPsequence. Startup-sequence je ekvivalent k Autoexec.bat na PC. Po jejím zvolení nám naběhne pouze AmigaOS bez načtení čehokoliv z tohoto souboru.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!