Slovníček pro Amigisty za „J“

Tak milí moji žáci, zvlášťě Šulíne, vy se dneska chováte slušně. Máme po polední přestávce a je na čase dokončit, co jsme dneska začali. Honil! Zklidněte ty své cukavé pohyby, už jednou jsem vám říkala, že na tu domácí omluvenku na Parkinsonovu chorobu vám neskočím! Domů prostě nepůjdete!

V této hodině si probereme jen jediné slovíčko. Ano, jediné. Učitelské osnovy jsou poněkud strohé u písmene J a tak si ve zbývající její části napíšeme opakovací test!

Jumper

Vyslovujeme džampr. Jestli mi někdo při příštím zkoušení řekne jumper, tak ho zatluču džojstykem do země. Jedná se o malý kvádřík, který najdete na spoustě zařízení, turbokartami počínaje a harddisky konče. Slouží k povolení/zakázání nějakých funkcí daného hardware (např. při vytažení ze své pozice, většinou dvou pinů, vypne některou z funkcí).

Ještě mne napadá jedno slovo, ale to je dané příšerným českým překladem Workbenche. Jedná se o slovo Jednotka a ne Demétere, neznamená to číslici, kterou nikdy na své vysvědčení neuvidíte. Páni překladatelé tak označili jednotlivá paměťová úložiště ve vašem počítači.

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!