Malý test prohlížečů internetu pro OS3.x

Rozmach internetu ještě neoslavil ani 17 let od prvních použitelnějších prohlížečů, ale málokdo si umí bez něj představit svůj běžný den. Tedy až snad na Uguru Tunga odněkud ze Zimbabwe, který novinky hledá za pomoci vizí způsobených hulením veselých bylinek a místo videí na „Utube“ si prohlíží vyhřezlá střeva svých nepřátel. Můžeme se dohadovat, kdo si při tom užije víc zábavy, ale výsledek by stejně k ničemu nevedl.

Zhýčkaný evropan se hold bez e-mailu a pořádného prohlížeče neobejde. Internet musí mít prakticky i v hodinkách, aby mohl včas informovat své přátele na xichtové knížce o stavu své ranní stolice, případně jak ráno zase voprasil ty hnusné řidiče, když spěchal na svém byciklu do Makra na dopolední šichtu. Přestože věřím, že věrný Amigista takové polosociální projevy ega nesdílí, ba přímo nevyhledává, je jasné že se po internetu také rád podívá. Napíše toliko rozumných příspěvků, ba i nějaký ten legální obsah do své Amigy postahuje. Stačí k tomu na první pohled málo – Amiga, síťová karta a potřebný software. Protože většina z nás je odvislá na nějaké té verzi Workbenche 3.x a při koupi nové či jeté Amigy tomu nebude jinak u málokoho, podívejme se, co nám tento systém nabízí.

Hardware sloužící k připojení na internet se odvíjí od toho, co máte za Amigu. Majitelé A1200 a A600 se zřejmě poohlídnou po vhodném řešení do PCMCIA slotu, které je nejen levné, ale hlavně i v dnešní době dostupné. I Amigisté vybavenějších Amig mají možnost pořídit si síťovou kartu do zorro slotu (případně USB kartu a do ní píchnout nějakou tu pěknou USB síťovku za pár korun od čongů) – takové řešení není sice šetrné k peněženkám (X-Surf se dá pořídit nový od sta liber), ale jiná schůdná varianta není momentálně k dispozici.

K samotnému připojení na internet slouží pár balíčků, které se dají stáhnout z Aminetu – jejich konfigurace je však veskrze triviální a často stačí jen vyplnit údaje (pokud máte DHCP tak ani to ne), které jste vpisovali do síťového nastavení na PC. Čím si ho ale prohlédnout, aby byl zážitek co možná nejkvalitnější? Uživatelé Amiga OS 3.x mají hned několik možností a my se podíváme na ty nejzajímavější. U každého prověříme několik důležitých aspektů – jak si poradí se stránkami samotnými, scripty na nich spouštěnými, jejich rychlost a co nám ukáží v Acid1 testu (vyšší verze ani jeden z nabízených prohlížečů neumí). I když test Acid samotný není pro naše potřeby nijak směrodatný, je hezké vidět, jak si povede přestože byl navrhován pro daleko vyspělejší bratříčky testovaných prohlížečů. Upozorňuji, že test bude velice povrchní, zaměřený jen na ty nejdůležitější části. Zkoumat, zda umí gesta myší nebo mají klávesové zkratky pro kde co, není účelem tohoto článku.

Kdo nezvládne titulní stránku Google, nemá právo žít...

Začněme rozšířeným AWeb-II 3.5.09, tedy poslední verzí, která se dá najít. Jedná se o prohlížeč, který byl (je?) vyvíjený hodně dlouhou dobu a v popisu se pyšní kromě závratné rychlosti i podporou HTML3.2, JavaScriptem, rámci, SSL a nějakými těmi funkcemi, které mají NetScape a IE. Je to ovšem skutečně tak? O rychlosti nemá cenu pochybovat. I na 030/50Mhz se dočkáte svižného načítání stránek. Otázkou ale je, na kolik webů se podíváte. Jeden z testovaných, konkrétně iDnes, si rozhodně neprohlédnete. AWeb s má s touto stránkou evidentní potíže a tak ho ani nenačte. Navíc se projeví hned jedna z nejzávažnějších chyb, kvůli které budete AWeb proklínat – jakmile není schopen zpracovat nějaký script na stránce, sice nabídne jeho zastavení, ale na tlačítko STOP není schopen reagovat. Sice úplně nevytuhne, ale nedá se zavřít, ani s ním jakkoliv dál pracovat. Stejně si počíná i na Novinky.cz, Centrum, DIIT, Zive, atd. Na prohlížení českých webů tedy moc není. Snad jediná stránka, kterou jakš takš načte, je DFens. Navíc už na domovské stránce

I když se autor LemonAmiga snažil, pod AWebem stejně nevypadá, jak má.

Google zjistíte, že o nějakém luxusním vykreslování se také nedá ani uvažovat, což se potvrdí při dalším browsdání webem. Mnohé stránky umí vykreslit líp i mobil.
Jak je vidět na přiložených screenshotech, AWebem opravdu nikoho neoslníte a ani si sami moc nepočtete. Pokud ale navštěvujete nenáročné stránky, jako je Aminet, LemonAmiga a další optimalizované na HTML<4, budete rychlostí mile překvapeni i na slabších strojích.
+ Rychlost i na slabých mašinách
- JavaScript umí jen „když se mu chce“
- Často vytuhává a nakonec se přistihnete, že se již bojíte lézt na další stránky, abyste nemuseli zase restartovat celou Amigu
- Češtinu se mi nepodařilo zprovoznit ani po dvou hodinách laborování
- snad všechno ostatní

I stařičký ACID1 test je katastrofa sama o sobě.

IBrowse už zvládne Lemona o poznání lépe.

Další na paškálu je IBrowse. Jedná se o prohlížeč postavený na Amiga Mosaic, jedním z prvních, které se na Amize vyskytly. V poslední verzi by měl umět HTML4 (by měl, protože neumí), JavaScript, rámce, SSL a nějaké drobnosti navíc. Na první pohled se tedy od AWebu nijak moc neliší. Podpora JavaScriptu je opět jen historická a dalo by se říct „jen tak do počtu“. Plusem však je, že pokud narazí na stránku obsahující náročný, či nepodporovaný kód, umí ho sám a rychle ukončit. Mezi velké plus pak počítám, že umí automaticky dokončit vpisované adresy, přičemž si pamatuje všechny a ne jen ty v aktuální session. iDnes, Novinky a další pochybné oblíbené bulvární weby se již načtou, ale koukat se na to samozřejmě nedá. Nefunkční čeština, parsování stránek hodné lachtana po lobotomii, i to je IBrowse. Na druhou stranu LemonAmiga načte o poznání lépe, než AWeb a dokonce i rychleji. Obsahuje i správce hesel a tak nemusíte (ale samozřejmě můžete, je to lepší) nosit v hlavě všechny ty nesmysly, které jste si jako login údaje nastavili na spoustě stránek.

I iDnes načte, ale je to tragedie.

Ocenil jsem i správce stahování, cookies a možnost ukládat si stránky pro pozdější offline prohlížení. Umět IBrowse pořádně vykreslovat stránky a české znaky, jednalo by se dozajista o bezkonkurenční prohlížeč, kterých bych každému doporučil. Uživatelský komfort, rychlost a paměťová nenáročnost jsou hlediska, v kterých je nepřekonatelný. Pokud nepotřebujete nikoho oslnit, hledáte rychle nějaké informace a vsugerujete si, že to „bž“ je ve skutečnosti „ě“, nebo jiný český znak, pak je tohle ten správný browser pro Vás. Ostatní ale ještě chvíli vydrží a posunou své zraky pod screenshoty.
+ rychlost
+ paměťová nenáročnost
+ spousta užitečných funkcí

- nové stránky hold neumí
- opět se mi nepodařilo rozchodit češtinu

ACID1 test dokazuje, že HTML4 opravdu neumí.

iDnes je v NetSurf takřka bezchybné, jen velké znaky s diakritikou neumí.

Říká se, že to nejlepší je dobré nechat si na konec. V tomto případě se jedná o prohlížeč s názvem NetSurf. Práce na něm začaly v dubnu roku 2002 a primárně byl určen jako záplata na nedostatečně kvalitní prohlížeče na RiscOS platformách. Cílem je a bylo udělat prohlížeč, který bude stejně dobře fungovat na moderním PC, jako na pomalém zařízení s AMR procesorem. Přes absenci Java Scriptu si u uživatelů získal do své první public verze v roce 2007 velkou část příznivců. Nepodporuje úplně ty nejnovější standardy, ale z nabízených prohlížečů je v současné chvíli asi ten nejlepší, který si můžete pořídit, pokud na něj máte hardware. Zatímco už světem putuje verze 2.5, majitelé OS3.x a 68k Amig se musí spokojit s verzí 2.1, která je od letošního srpna v nabídce na Aminetu. Nejnovější verze je k dispozici bohužel na Amize jen pro OS4 – obě bohužel nemohu dostatečně porovnat, neboť má síťová karta pod OS4 nepracuje jak má.

Levicové Novinky.cz jsou také bez poskvrnky.

Autoři portu uvádějí jako minimální konfiguraci procesor 68020, 64MB Ram a grafickou kartu s odpovídajícími ovladači. Na 68020 však můžete směle zapomenout. Prohlížeč sice spustíte, ale o nějakém rychlém prohlížení internetu se rozhodně nedá mluvit. I na MC68060/50Mhz s využitím FPU knihoven se načtení stránky dle její náročnosti pohybuje od 15ti do 50ti vteřin. Ano, skoro minuta je už za hranicí únosnosti – na obhajobu však musím říct, že takovou dobu to trvá především na webech plných reklam, rámců, poparchantělých CSS stylů a dalších libůstek. Odměnou Vám však je skvěle vykreslená stránka k nerozeznání od prohlížečů na PC – tedy pokud splňuje standardy, s kterými NetSurf počítá. Standardní weby, jako lžiDnes, Diit.cz, Živě, Lidovky, atd. se chovají kupodivu naprosto regulérně. Můžete i nerušeně přispívat do diskuzí, jen na Živě jsem zaznamenal problémy díky chybějícímu JavaScriptu. Zajímavé pak bylo na Živě především sledovat identifikaci mého prohlížeče, který ohodnotilo jako Chrome – podle všeho to však dělá u každého prohlížeče, s kterým si neví rady. Určité zklamání však přišlo při pohledu na naši domovinu Amiga.cz. Jak sami můžete vidět na přiloženém screenshotu, NetSurf si s ní poradí jen částečně – avšak o poznání lépe, než jeho konkurenti. Naprosto katastroficky však dopadl test na AmigaPortal.cz, kde po dlouhé minutě vykreslil vrchní obrázek a zbytek polí vyplnil pouze černou barvou. Ku dobrému jménu mu však zase přidává to, že na obou hlavních webech věnujících se Amize zvádl pohyb skrze diskuzní fóra naprosto s přehledem. O Aminetu se snad ani nemá cenu zmiňovat – prohlížeč s ním pracuje svižně a na jedničku, stejně jako s dalším oblíbeným zdrojem informací a softwaru – LemonAmiga.com. Nezbývá tedy, než se vrhnout na test samotného prohlížeče, jak nám ho prověří Acid1 test.

ACID1 test dopadl na jedničku s hvězdičkou!

Nakonec by se slušelo poznamenat, že i bez zběsilé konfigurace si hravě poradí s jakýmkoliv kódováním češtiny a tak se české znaky nemění v noční můru, kdy se snažíte odhadnout, zda někdo píše o plínkách nebo plaňkách… K neprospěchu může hovořit absence Java Scriptu, stejně jako špatně řešené bookmarkování a prakticky nemožnost jakékoliv hlubší konfigurace. Velikost okna prohlížeče musíte potvrdit jeho restartováním, nedisponuje automatickým předvyplňováním polí a ani neumí automaticky dokončit text již navštívených webů v adresním řádku. Chyb ubírajících na komfortu by se samozřejmě dalo najít ještě mnohem více. To ovšem nemění nic na faktu, že NetSurf je momentálně to nejlepší, co můžete své 060kové Amize dopřát.

+ Výborné vykreslování stránek
+ Čeština i bez pracné konfigurace
+ HTML4 na rozdíl od předchozích opravdu umí
+ Pod OS4 musí být radost s ním pracovat

- bez 060/50MHz bych tento prohlížeč ani nezkoušel
- neumí ani trochu JavaScript
- Nulová možnost nastavení

Domovské stránky Amiga.cz se sice nevykreslí úplně stoprocentně, ale číst se dají.

A k čemu je taková Amiga připojená na internet dobrá? No co většinu dne děláte u PC – čtete články, píšete maily a stahujete ten „legální obsah“. Jakmile připojíte Amigu na světovou síť, minimálně Vám odpadne potřeba přetahovat software z PC (Maca) do Amigy a ten komfort je také neocenitelný. Mailům „how i fucked your wife – photos attached“ se můžete vysmát taktéž – virus v případné příloze bude možná fungovat na lesčem, ale s Amigou určitě nikdo nepočítal. V neposlední řadě jsem například já zjistil, že se na internet dostanu daleko rychleji z Amigy, než na PC. No posuďte sami (na druhou stranu ne každý je magor jako já) – zapnu Amigu a …PC – to mi nejdřív hezky odpočítá 4GB Ram a vypíše všelijaké užitečné nesmysle. Pak chvíli čeká, jestli nezmáčknu nějakou asociovanou klávesu a když se tomu tak nestane, pokračuje na boot. Tam se mi načte Grub, který mi dá na výběr nespočet verzí linuxového jádra (jsem líný to mazat po každém updatu, no…). Překlepu se položkami dolů na Other System, dám Enter. Vypíše se další bootmenu, zda chci nastartovat Win7 nebo WinXP. V tuhle chvíli už ale na Amize spouštím Genesi a klikám na On-Line. Právě uplynulo cca 20 vteřin od zapnutí obou počítačů. Někdo by mohl namítnout, že to není fér – měl bych měřit nabíhání samotných OS. Ale ukažte mi Winy nebo MacOS, které jsou za dvacet vteřin ready – ani s čerstvou instalací načítanou z SSD toho nedosáhnete. Navíc má obrněná a letitá XPčka nabíhají do stavu kdy se s nimi dá něco dělat celých pět minut! To je na uvaření čínské polívky, případně ti zdatnější zvládnou do sebe nafutrovat za tuto dobu i oběd. Je to čas, kdy už mám na Amize odpovězeno na dva maily a akorát pročítám další…

About the Author

Zapálený AmigaFanatik, občasný tvůrce her a oddaný vůdce pana Zkázy!